TIPSEN: Så håller du sysselsatt under coronapandemin

När pandemin tvingar gotlänningarna att vara hemma mer ägnar de sig istället åt pussel, pyssel och spel. "Man märker att folk har lite projekt" säger Jennie Gomander på Järn AB Södertorg.

Att köpa konstnärsmaterial, så som färg och dukar, är populärt säger Jennie Gomander på Järn AB Södertorg.

Att köpa konstnärsmaterial, så som färg och dukar, är populärt säger Jennie Gomander på Järn AB Södertorg.

Foto: Elisabet Andersson

Gotland2020-11-20 19:25

Coronapandemins restriktioner gör att många av oss spenderar mer tid hemma än vad vi gör i vanliga fall. Och det verkar som om många tillbringar de extra timmarna i hemmet med att pussla, pyssla, handarbeta, spela spel och läsa. Pusslandet började redan under den första vågen av corona.

– Vi märkte det väldigt mycket under våren som egentligen inte är en pusseltid. Det kändes som att vi beställde dubbelt så många vuxenpussel mot vad vi brukar, säger Lisa Nymberg, säljare på Lekia i Visby.

Under hösten har försäljningen av pussel i butiken minskat till mer normala nivåer och nu är kunderna på jakt efter annat att ägna sig åt.

– Det är mycket sällskapsspel och familjespel, säger Lisa Nymberg.

I bokhandeln Wessman & Pettersson har man också märkt av trenden. Staplarna med pusselkartonger är dubbelt så många som de brukar och efterfrågan på spel har börjat ta fart, berättar bokhandlare Roland Salemark som också noterat en uppgång av försäljningen av skönlitteratur.

– Folk säger att de ska vara hemma och spela.Stickböcker går jättebra och vi säljer mer skönlitteratur. Och målarböcker för vuxna, det har tagit fart. Det är kul, säger han.

Själv har han inte vare sig börjat pyssla, pussla, sticka eller virka utan tipsar istället om andra aktiviteter.

– Ut och gå en skön promenad. Sjunk sedan ned i soffan med en god bok.

Men även om bokhandlare Salemark inte börjat ägna sig åt handarbete är det många andra som gjort det.

– Det är jättemånga som inte har stickat på länge som har börjat. De kommer in och börjar med ett projekt för att komma igång igen. Och det är även fler yngre som börjat men då är det mest virkning, säger Gith Klingvall, säljare i Ringmurens hemslöjd. Det är jättekul, för att sticka är bra mot depression. Det kan ju behövas nu. Hon fortsätter:

 – Vi har också märkt att folk har bunkrat upp mer för att slippa gå ut.

I Panduroavdelningen på Järn AB Södertorg står Jennie Gomander och plockar med de olika produkterna i hyllorna. Hon berättar att många köper garn och stickor även här, men de ägnar sig också åt andra kreativa sysselsättningar.

– Man målar. Vi säljer mycket konstnärsmaterial – akvarell- och akrylfärger, dukar och canvas. Och mycket pennor och fina block. De små barnen pysslar mycket med pärlor. Man märker att folk har lite projekt och prioriterar att vara hemma, säger hon.

Jennie Gomander är inte särskilt pysslig och säger själv att hon inte är konstnärligt lagd. Men om hon skulle tipsa andra om något att ägna sig åt i höst- och coronatider så har hon två förslag.

– Måla med olika konstnärsfärger. Många tror att de inte kan måla men när de testar så har de talanger de inte visste om. Och så tovning med ull. Det är väl en grej att prova.

Några siffror på hur mycket mer tid svenskarna lägger på pussel och pyssel under coronapandemin finns inte. I juni presenterade Handelsnytt en lista över vad folk beställer via nätet. I topp på listan låg böcker och på sjätte respektive åttonde plats kom sällskapsspel och pussel. Inte heller branschorganisationen Lek & babybranschen har några säkra uppgifter.

– Jag skulle kunna tänka mig, men det är en gissning, på en ökning med 25 procent. Och det är inte partyspelen som säljs mest, utan familjespelen som man kan spela tillsammans. Corona har gynnat det sociala, säger Jennifer Ryden Englund, vd på organisationen.

Tips

Några av de mest populära sällskapsspelen just nu är enligt personalen på Lekia i Visby "Cluedo", "Ticket to ride" och klassiska "Monopol".

För den som inte kan släppa corona så finns strategispelet "Pandemic" som går ut på att försöka hindra dödliga smittor att sprida sig och att utveckla ett botemedel. 

Nybörjarböcker för sticksugna är till exempel "Stickhandboken" av Eleanor Van Zandt. Lite mer avancerad stickning finns i boken "Stickat till vardags" av gotlandsbaserade Erika Åberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!