Vi börjar med det svarta guldet: kaffet.
– Kan man bunkra kaffe är det inte en dum idé. Men man måste komma ihåg att de som drabbas värst av stigande matpriser är de som inte har råd att bunkra, säger Sharon Lavie, sparekonom på Hypoteket Bolån, och fortsätter:
– Har du marginaler i ditt hushåll kommer du inte att märka av inflationen lika mycket. Men personer som till exempel är sjukskrivna eller har låg pension kommer att få det tufft.
Framåt sommaren väntas prisökningstakten på livsmedel att ligga på fyra procent.
– Då gäller det att vara prismedveten. Jämför, skriv listor, köp säsongsbetonat och använd den teknik som finns, som appar där du kan se var det finns bra erbjudanden, tipsar Sharon Lavie.
Inflation handlar kort och gott om att vi tappar köpkraft när vi måste betala mer för det vi vill köpa. Och det är något vi behöver ha i åtanke under kommande löneförhandlingar, poängterar Sharon Lavie.
– Om inflationen är 3 procent och ditt lönepåslag är 2 procent tappar du i realiteten 1 procent i köpkraft. Du blir helt enkelt lite fattigare även om du får in mer pengar på lönekontot. Så det tycker jag är värt att påpeka till chefen.
Än så länge har regionens stöd- och försörjningsenhet inte märkt av att fler gotlänningar söker sig till dem.
– Det finns de som lever precis ovanför normerna för försörjningsstöd, som kan komma att behöva vända sig till oss framöver, säger enhetschefen Mari Bergström.
Däremot kontaktas de allt oftare av personer som redan får försörjningsstöd och som behöver extra hjälp med elräkningen.
– Nu kommer det att bli knapert för gemene man.
Paradoxalt nog är dyrt att vara fattig, konstaterar Mari Bergström.
– Har man lite pengar har man kanske inte råd att köpa en bal toapapper, och man kanske väljer att köpa ett kvarts paket kaffe istället för ett helt.
När matpriserna drar iväg är det viktigt att försöka laga mer mat från grunden, tipsar Mari Bergström.
– Att äta ”riktig” mat är sällan särskilt dyrt. Det är snabbmaten som kostar.
Det är inte bara maten som kommer att bli dyrare. Experter siar om att prislappen på till exempel kläder och möbler kommer att stiga.
– Behöver man en soffa är andrahandsmarkanden ett väldigt bra alternativ. Vi kommer alla att behöva tänka mer cirkulärt, säger Sharon Lavie.
Men även om second hand premieras i dag är det inte ett helt enkelt val, menar Mari Bergström:
– När man är fattig är det heligt att handla nytt. Även om det finns väldigt mycket bra begagnat kan det kännas utpekande om man har det knapert. Men jag hoppas att fler ska förstå att det är helt rätt i tiden att vara klimatsmart.
Just klimatet är något som särskiljer den här inflationen från tidigare, menar Sharon Lavie.
– Genom att tänka mer cirkulärt kan vi även adressera problem vi har med inflationen.