Pratade med dottern i baksätet – körde på cyklist

En man i 40-årsåldern döms för vållande till kroppsskada och vårdslöshet i trafik efter att han kört på en cyklist när han inte hade koll på vägen utan i stället pratade med sin dotter i baksätet.

Enligt domen släppte bilföraren blicken från vägen en kort stund för att prata med dottern i baksätet.

Enligt domen släppte bilföraren blicken från vägen en kort stund för att prata med dottern i baksätet.

Foto: Jessica Gow/TT

Gotland2023-09-14 20:42

Händelsen ska ha inträffat i fjol somras när mannen i 40-årsåldern skulle åka och bada med sin dotter. Det var bara mannen och dottern i bilen, och dottern satt i baksätet när incidenten inträffade.

Av utredningen framgår att mannen släppte blicken från vägen för en kort stund när han vände sig om för att prata med dottern. Han missade då att en cyklist färdades på vägen, varpå cyklisten blev påkörd bakifrån och bröt flera ben i kroppen.

Mannen berättar för rätten att han hade aktiverat bilens Pilot Assist som automatiskt ser till att bilen håller avstånd till framförvarande bil och håller sig på vägen genom att läsa av de vitmålade linjerna på vägen. Han säger att han aldrig såg cyklisten, men är säker på att hans bil aldrig krängde när han vände sig om för att prata med dottern.

Rätten menar att mannen brustit i sin uppsikt och därmed utsatt sig själv och andra för en förhöjd risk att en trafikfarlig situation skulle uppkomma. Eftersom cyklisten dessutom ådrog sig skador med flera brutna ben i kroppen som följd anser rätten att samtliga rekvisit för straffansvar är uppfyllda, både vad gäller vårdslöshet i trafik och vållande till kroppsskada.

Mannen döms till 40 dagsböter och ska dessutom betala 25 000 kronor i skadestånd till cyklisten.

Mannen som är i 40-årsåldern döms för vållande till kroppsskada och vårdslöshet i trafik.
Mannen som är i 40-årsåldern döms för vållande till kroppsskada och vårdslöshet i trafik.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!