Tjejjouren prisad
Amnestys, Rädda barnens och Röda korsets fjärde lokala Mänskliga rättighetspris går till Gotlands tjejjour. ??Det är en ära och ett stort erkännande. Vi har redan från början ansett att det är mänskliga rättigheter vi arbetar med!
Den första svenska tjejjouren bildades 1995; nu finns över 30. Gotlands tjejjour grundades 2000. Här arbetar elva yngre kvinnor ideellt med att bemanna jourtelefonen, svara på mejl och sprida information i bland annat skolor, på fritidsgårdar och ungdomsmottagningar. Ett annat fokusområde är att driva opinion kring exempelvis jämställdhet och mäns våld mot kvinnor.
Just nu ingår Gotlands tjejjour i ett projekt för att starta tjejgrupper i högstadieskolorna. Dessa ska träffas tio gånger, en gång i veckan, för att prata om angelägna ämnen.
Exakt hur många tjejer som hört av sig hittills är oklart. Inga anteckningar sparas, av sekretesskäl. I år handlar det dock om 10-15 tjejer, uppskattar Karin Wannberg. Vissa hör av sig en gång, andra varje måndagskväll då linjen har öppet.
? Hur många som hör av sig beror på den exponering vi får. Det här kommer att hjälpa oss mycket, säger hon och syftar på uppmärksamheten kring priset.
Jourtjejerna säger att de vet att det finns många fler som behöver råd och stöd. Behovet är stort och frågorna vitt skiftande.
? De flesta vill ha någon som lyssnar på dem och tror på dem. Samtalen kan handla om misshandel, ätstörningar, sexuella övergrepp???vad som helst. Alla är välkomna.
Tjejjouren har ibland mött motstånd av allt från lärare och elever, till kritiska insändare och busringningar. Oftast ifrågasätts då jourens urval.
? Det uppfattas som ganska provocerande att vi fokuserar på tjejer. Det är det enda vi kan göra, eftersom vi är tjejer. Vi undrar också varför det inte finns någon killjour, menar Wannberg och säger att de gärna ger råd till den som vill organisera sig för att stötta killar.
De andra nominerade var de omkring tio gymnasieungdomar som i november öppnade rättvisebutiken La Tienda, samt lärare och elever på Romaskolan, för ett värdegrundande utbytesprojekt med en skola i Entebbe, Uganda. Gemensamma nämnare som juryn fokuserat på i år är ungdomars arbete för mänskliga rättigheter och ökad förståelse över kulturgränser och mellan grupper av människor.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!