Det är 25 år sedan kärnkraftsolyckan i Tjernobyl, i dåvarande Sovjetunionen inträffade.
Måna Engström är en av de som drabbades av radioaktivt nedfall som kom med vinden över Östersjön.
Nedfall över gården
- Vi hade flyttat från Stockholm i början av 1980-talet och köpt ett lantbruk i norra Hälsingland, vid Bergsjö på kusten. Vi hade biodynamisk grönsaksodling och födde upp får. Vi drabbades verkligen av kärnolyckan, säger Måna Engström.
Radioaktiviteten fördes med vinden från Tjernobyl över Östersjön och mot norra Sverige.
- Vi fick ett ganska stort nedfall över vår gård. Det hade just kommit upp lite grönt, vi hade övervintrat ett tunnland palsternackor. Det som kommit upp fick vi inte röra, det gällde allt som hade gröna blad.
I ett slag ändrades livet för många som bodde i vindriktningen från det havererade kärnkraftverket.
- Man fick inte plocka svamp längre, inte fiska i sjön och alla djur som skulle gå till slakt förklarades otjänliga som människoföda. Om jag inte minns fel blev de minkmat. Grödorna skulle plöjas ner i marken igen och när vi sedan harvade i jorden fick alla som deltog bära skyddsmask.
Röstade på linje 3
- Vi fick låna geigermätare som vi fick mäta radioaktivitet på våra barn med. Det var helt hemskt. Jag kan verkligen förstå hur de känner sig i Japan. När det kändes som värst tog jag med mig barnen och stack till Gotland.
Inom två år efter Tjernobylkatastrofen sålde de gården och flyttade till Gotland.
- Vi hade lämnat Stockholm för att leva på det här lantbruket, men nu kunde vi inte leva på det längre.
Måna röstade för linje 3 i kärnkraftsomröstningen, den linje som föreslog nej till fortsatt utbyggnad av kärnkraften, samt en avveckling inom tio år.
- För de som drabbas av en olycka är det oåterkalleligt. Jag tycker att det är katastrofalt att man inte utvecklat andra energikällor under den tid som gått sedan Tjernobyl, när det väl händer något så är det en sådan otrolig katastrof.