"Tjusningen är att man inte vet när det brakar till"

Hur ser polisens arbete ut en sommarnatt i juli? Vi har träffat yttre befälet Tobias Engström och polisassistenten Malin Thilander för att ta reda på just detta. Följ med på en sväng runt Stora Torget i Visby en sen fredagkväll.

En del av polisens arbete handlar om att jobba brottsförebyggande. Det gör de till exempel bara genom att finnas och synas på Stora Torget en kväll som denna.

En del av polisens arbete handlar om att jobba brottsförebyggande. Det gör de till exempel bara genom att finnas och synas på Stora Torget en kväll som denna.

Foto: David Skoog

Gotland2020-07-18 08:43

På Stora Torget i Visby hörs musik från en rad restauranger. Himlen är mörkblå och Sankta Karins fasad upplyst i sommarnatten. Sorlet från människor som sitter och pratar vid torgets uteserveringar bryter igenom musiken. Klockan är tolv och mitt på torget står en polisbuss. Bredvid den står yttre befälet Tobias Engström och polisassistenten Malin Thilander.

Nu stundar en rutinmässig tillsyn av läget på torget. Tobias Engström berättar att det först handlar om att skaffa sig en överblick.

– Hur mycket folk är det? Vad är berusningsgraden? Hur är stämningen? Är det några individer som utmärker sig särskilt? Finns det några “lokala kändisar” på plats? Det är sånt som vi tittar efter, säger Tobias Engström.

Just ikväll bedöms stämningen vara god. Berusningsgraden ligger än så länge på en bra nivå. Malin Thilander säger att hennes första tanke när de kom ut ur bilen var att det kändes mysigt. Poliserna noterar att det är mer folk än vad det varit tidigare kvällar. Både unga och gamla är ute på stan denna kväll. Två timmar in på nattpasset har det bara kommit in ett larm.

– Det var några som fick för sig att klättra på en av våra ruiner. Anmälaren var orolig att det skulle hända dem något. Men det löste vi snabbt och allt gick bra. Vi tog en dialog med dem och förklarade allvaret i situationen, säger Tobias Engström.

Malin och Tobias berättar att det mesta kan hända en kväll som denna. Alltifrån narkotikabrott, till misshandel eller andra våldsbrott. Eller någon som kör vårdslöst, eller onykter. Att leta efter försvunna personer är också en tänkbar arbetsuppgift. Att det är människor i blandade åldrar ute på stan i kväll betraktar de båda som något positivt.

– En variation i ålder har en dämpande effekt. När det är extremt mycket ungdomar ute är det tyvärr så att det finns en större risk – och en större sannolikhet – för våldsbrott. Om det är mest äldre ute blir det lugnare. Men å andra sidan kan berusningsgraden gå upp rätt rejält när äldre människor som inte brukar vara ute går ut, säger Tobias och Malin fyller i:

– Det är klart att de krogrelaterade brotten går upp under fredag- och lördagkvällarna. Fast på sommaren spelar det mindre roll vilken dag i veckan det är. Möjligen är det lite lugnare på söndagar och måndagar, säger Malin Thilander.

I år har högsommartrycket kommit ovanligt tidigt för polisen på Gotland. Vad det beror på vet inte de båda poliserna riktigt. En möjlig förklaring har med coronapandemin att göra:

– Folk är hemma mycket och man går på varandra. Det är rätt många som mår dåligt rent psykiskt. Det har varit ganska många såna larm. Men det går upp och ner. Ena natten händer det ingenting och andra natten har vi fullt upp hela tiden, säger Malin Thilander.

Till följd av covid-19 har polisen vidtagit en rad säkerhetsåtgärder. Bland annat ska de själva och det fordon som de använt saneras om det finns misstanke om att de haft en passagerare i bilen med covid-19. Mycket av arbetet handlar också om att påminna folk om att hålla avstånd. Om det inte finns någon misstanke om sjukdomen flyter arbetet på ungefär som vanligt.

– I första hand måste vi ju... utföra vårt jobb, säger Tobias Engström och tystnar mitt i meningen.

Han tar upp handen till örat och lyssnar till något som sägs i öronsnäckan. Det visar sig handla om ett avlägsnande av en person från en plats ute på Snäck. Personen hade stört den allmänna ordningen och då fick en av kvällens patruller rycka in i syfte att förebygga ett eventuellt brott.

Förutom att åka på larm handlar polisens arbete till stor del om brottsförebyggande arbete. Som att befinna sig här på torget till exempel. Tobias Engström berättar att man som polis får möta människor på alla typer av humör – allt ifrån ilska och frustration, till folk som bara är glada. Det är många som kommer fram och vill prata, något som ingen av dem har något emot.

– Vi tycker båda att det är väldigt kul att prata med folk. Många inleder med: “Är det lugnt på stan? Har ni tagit någon ikväll?”. Jag tror att det är ett sätt att ta kontakt med oss. Många vet nog inte riktigt hur de ska ta kontakt med oss annars. Men vi är öppna för att prata om precis allting. Sen kommer ju många fram bara för att de vill titta närmare på bilen, säger Tobias Engström.

Huvudsyftet med polisens närvaro på torget är att öka den allmänna tryggheten.

– Det är viktigt att vi går ur bilen, att vi är här och visar upp oss. Det händer ofta att folk går förbi och gör tummen upp och säger att det känns tryggt att vi är här, säger Malin Thilander.

Under tiden på torget tilltar basgångarna i musiken. Pulsen ökar och folk passerar i små klungor. En tydligt alkoholpåverkad man stannar för att prata med de båda poliserna en stund. Mannen tittar närmare på Tobias Engströms runda guldbricka och utbrister: “Du är yttre befäl!” och går sen vidare i sommarnatten.

På torget finns fler än polisen med uppgift att upprätthålla den allmänna ordningen. Ordningsvakterna.

– Vi har ett nära samarbete med ordningsvakterna, genom en kontinuerlig dialog. Vi checkar av läget med varandra helt enkelt. Vi kan vara iväg på annat, men de står ju i den här miljön hela tiden, säger Tobias Engström.

Vi tar ett varv på torget. Poliserna blickar ut över uteserveringarna och konstaterar att läget fortfarande ser bra ut. Möjligen att några av gästerna vid ett av borden kan komma att bli överförfriskade inom kort. Vi stannar till vid vakterna på Munkkällaren. Även deras känsla av kvällen är hittills positiv.

Innan vi säger hej då vill Tobias Engström slå ett slag för Gotlands ungdomar. Polisens upplevelse är nämligen att många föräldrar inte bryr sig tillräckligt om vad deras barn gör om kvällarna.

– På Gotland ser vi till exempel en ökning av droganvändningen hos unga kvinnor. I många fall vet inte föräldrarna vad deras barn gör när de är ute. Man är inte tillräckligt nyfiken. Vid de tillfällen som man misstänker något så ska man inte vara rädd för att rådfråga samhället, vare sig det är polisen eller socialtjänsten man väljer att kontakta, säger Tobias Engström.

Tillsynen av torget är över för denna gång. Poliserna hoppar in i bilen och rullar sakta iväg genom stan. Nu närmast stundar tillsyn av gravarna, strandpromenaden, Bingeby och Gråbo.

Vilket nummer gäller?

Vid pågående brott och vid fara för liv, hälsa och egendom ska du ringa 112.

Vid andra ärenden där du behöver kontakt, information eller vill göra en anmälan, ring 114 14.

Källa: Polismyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!