Toaletterna är för smutsiga, tycker tredjeklassare

Eleverna i skolår 3 trivs i skolan och framför allt flickorna tycker att de har inflytande över sitt skolarbete.Men toaletterna får fortfarande dåligt betyg. De är alldeles för smutsiga.

Gotland2008-05-20 04:00
Det visar den enkät som barn- och utbildningsnämnden nu gjort bland eleverna i trean. I den kommunala skolan finns 468 elever. Av dessa svarade 433 på enkäten. I de två fristående skolorna finns 25 elever i trean och 24 har svarat på frågorna som handlade om lärande, inflytande och ansvar, trygghet och hälsa samt skolmat och lokaler.
Och eleverna ger genomgående sin skola ett bra betyg. Flickorna ger, precis som tidigare, mer positiva svar än pojkarna. När det gäller skolarbetet, arbetsron och möjligheten att få hjälp är 91 procent av eleverna i den kommunala skolan nöjda. I de fristående skolorna är siffran 93 procent.

Vill att vuxna lyssnar
Inflytande och ansvar är det område där siffrorna ökat mest jämfört med tidigare undersökningar. 90 procent i den kommunala skolan tycker att de får vara med och planera och att de vuxna lyssnar på deras åsikter. För flickor är siffran 92 procent och för pojkar 88 procent. I de fristående skolorna är siffran hela 94 procent.

"Bristfällig toalettkultur"
I de kommunala skolorna känner sig 96 procent av treorna trygga och nöjda med kamratskap och vuxna i skolan. Siffran för de fristående skolorna är 97 procent.
När det gäller skolmat och lokaler är siffrorna något lägre. 87 procent i de kommunala skolorna tycker att skolmaten är okej mot 79 procent i de fristående skolorna. Klassrum och andra lokaler på skolorna får högt betyg, men toaletterna får fortsatt lågt betyg. Bara 64 procent i de kommunala skolorna tycker att de är tillräckligt rena. I de fristående skolorna är siffran så låg som 42 procent. Enligt barn- och utbildningsförvaltningen handlar det inte om att det städas för dåligt utan om att en del elever, främst pojkar, har en "bristfällig toalettkultur". Något som måste tas på allvar i diskussioner mellan elever, föräldrar, skolhälsovård och övriga vuxna på skolorna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om