Tolv arbetare har utsatts för asbest

Ett dussintal arbetare har utsatts för asbest vid underhållsarbeten på Cementa i Slite.Fallet har anmälts till Arbetsmiljöverket, som kräver att Cementa senast den 1 maj redovisar hur man ska förbättra sina rutiner vid renoverings- och underhållsarbeten.

Lars Nordström är arbetsmiljö- inspektör på Arbetsmiljöverket.  Foto: Bengt Zettergren/Arkiv

Lars Nordström är arbetsmiljö- inspektör på Arbetsmiljöverket. Foto: Bengt Zettergren/Arkiv

Foto: Bengt Zettergren

Gotland2008-04-04 04:00
Det var vid renovering av en ugn i början av mars som man började riva i vad som visade sig vara asbest.
Arbetet utfördes av en entreprenör, Metalock från Göteborg, som hade tolv personer igång på skiftet.
- Det visade sig att det fanns asbest mellan järnet och murverket i ugnen. Det upptäcktes ganska omgående, och arbetet stoppades med en gång, berättar Jimmy Wallin, som är huvudskyddsombud på Cementa.
Men de tolv arbetarna på skiftet anses alla ha blivit utsatta för asbestfibrer, och har erbjudits läkarkontroll.

Vanligt förr
Asbest var tidigare ett vanligt byggmaterial men är totalförbjudet i Sverige sedan 1982 på grund av hälsoriskerna (se faktaruta). Alla arbeten med asbest inblandat är reglerade av stränga säkerhetskrav, är anmälningspliktiga till Arbetsmiljöverket och ska utföras av auktoriserade firmor.
Så skedde inte på Cementa - inte förrän det var för sent.
Hur förklarar ni det?
- Det är gamla ugnar, 20-30 år gamla. Det finns nästan ingen personal kvar från den tiden de byggdes, och vi visste inte att det fanns asbest där, säger Per-Ole Morken, platschef på Cementa i Slite.
Men finns det ingen dokumentation över hur ugnarna är byggda?
- Det är en väldigt svag dokumentation över så gamla saker.
Hur ska ni garantera att det inte kommer att hända igen?
- Vi har redan startat en kartläggning för att ta reda på var på området det kan finnas asbest. På alla platser där vi är osäkra kommer vi i framtiden att utgå från att det finns asbest och arbeta utifrån det.
Vem är det som har ansvaret för det som har hänt?
- Det var visserligen en entreprenör som utförde arbetet, men det är vi som ska ha koll på asbesten, säger Per-Ole Morken.
Att de som blev utsatta för asbesten fick erbjudande om läkarundersökning är kanske en klen tröst?
- Det går inte att testa om de som var där verkligen har fått i sig asbest, säger Lars Strömberg, företagsläkare på Cementa i Slite.
- Och även om vi skulle kunna det så är det inte mycket man kan göra. Det som har hänt har hänt. Däremot är det viktigt att fallen registreras om det skulle bli bekymmer i framtiden.
En dryg vecka tidigare inträffade en annan olycka under underhållsarbeten på Cementa som också fått Arbetsmiljöverket att reagera.
En cirka tre kilo tung plåt föll 5-6 meter och träffade en arbetare på armen. Skadorna inskränkte sig till ömhet och blåmärke men kunde ha blivit mycket allvarligare.
- Det visade sig att man jobbade samtidigt på olika höjder inne i ett cyklontorn. Om man gör det måste det vara heltäckande skydd mellan nivåerna, säger Lars Nordström, arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket.
- Vi kräver nu att Cementa senast den 1 maj inför rutiner som förhindrar att man kommer till skada vid underhåll, säger Lars Nordström.

Asbest består av fibrer och är eldfast och alkalibeständig, har låg värmeledningsförmåga och är en god elektrisk isolator. Den användes i bland annat isolerings- och brandskyddsmaterial, asbestcementprodukter, packningar, skyddskläder, kopplings- och bromsbelägg samt plastprodukter.
I Sverige beräknas mer än 400 000 ton asbest vara inbyggd i byggnader.
Risken att få sjukdomen asbestos var känd redan i början av 1900-talet, och kopplingen till lungcancer klargjordes i mitten av 1950-talet. 1976 infördes i Sverige ett förbud mot att använda asbestsorten krokidolit (blå asbest), vilket följdes av ett totalförbud 1982.
Mesoteliom är en sällsynt (cirka 80-100 fall per år i Sverige), elakartad tumörform som förekommer i lungsäck eller bukhinna och tycks kunna orsakas av små mängder inandad asbest. Den uppträder inte förrän 25-45 år efter exponeringen.
Källa: Nationalencyklopedin
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!