Tolv barn vilade i rum som var avsett för tre

Inomhusmiljön har inspekterats på Gotlands förskolor. En anmärkning handlade om att tolv barn vilade samtidigt, i ett rum där ventilationen endast är avsedd för tre personer.

Under hösten inspekteras miljön på sextio förskolor på Gotland.

Under hösten inspekteras miljön på sextio förskolor på Gotland.

Foto: Malin Stenström

Gotland2019-11-27 20:45

Under hösten inspekteras miljön på sextio förskolor på Gotland, något som görs varje år för att se till att förskolorna främst har en god inomhusmiljö.

– Överlag tycker vi att inomhusmiljön på öns förskolor är bra. Det är ett ständigt pågående arbete och det alltid saker som kan bli bättre. Vi skriver rapporter med kommentarer om eventuella förbättringar och vid allvarligare anmärkningar kan det bli förelägganden, säger miljöskyddsinspektör Niklas Rane.  

För att skolorna ska ha en god inomhusmiljö ställs bland annat krav på städning och ventilation. De vanligaste anmärkningarna gäller ventilation, buller och temperatur. En av förskolorna fick en anmärkning på att tolv barn vilade samtidigt i en till två timmar, i ett rum där ventilationen endast är avsedd för tre personer. 

– På varje förskola finns exempelvis uppgifter om hur många personer man kan vistas i ett rum i förhållande till ventilationen. Det är förskolornas ansvar att anpassa verksamheten och förhålla sig till det, vi följer upp det vid nästa tillsyn, säger Niklas Rane. 

Miljöskyddsinspektörerna har inte gjort någon sammanfattning av årets inspektion ännu, men trots hög press på förskolorna att ta in så många barn som det möjligt, så har de skött inomhusmiljön bra de senaste åren. 

– Det som är anmärkningsvärt över lag är att flera förskolor de senaste två åren bedömts behöva mindre tillsynstid för att de sköter sig bra, säger Niklas Rane. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!