Tolv hotade skolor får respit

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott sitter i två dagar och arbetar med budgeten för 2006-2008.
Den stora frågan för gotlänningarna har varit underlaget för den kommande skolorganisationen och hur många skolor det finns utrymme för på den gotländska landsbygden.

Gotland2005-03-18 06:00
I förvaltningens underlag fanns en lista på tolv skolor och två förskolor som "kan komma att upphöra".
Föräldrar, elever och lärare på denna lista har levt i osäkerhet i många år, och även om hotet kvarstår, har de nu fått andrum ännu något år.
- Vi ser ingen anledning till några drastiska beslut i nuläget, vi har tagit till oss materialet och de synpunkter vi fått från mötena ute vid de berörda skolorna och kommit fram till att inget av förslagen är tillräckligt bra, konstaterar nämndens ordförande Brittis Benzler (v).

Tagit intryck
Ett av de tyngsta argumenten man tagit till sig har varit att man skulle tvingas splittra elevgrupper på olika skolor.
- Där har vi tagit starkt intryck av de samtal vi fört med eleverna ute på skolorna, berättar Brittis Benzler.

"Ingen taktik"
Att det skulle vara politisk taktik att skjuta på ett beslut som skulle prägla debatten i nästa valrörelse, tillbakavisas av både Brittis Benzler och Eric Martell (s).
- Vi har tagit beslut om nedläggning av de skolor där det var absolut nödvändigt, som Träkumla. Nu får vi lite rådrum och kan hoppas att elevantalet ska utvecklas positivt, säger Eric Martell.
Förutsättningarna med vikande elevunderlag har alltså inte förändrats, några skolor drivs med hjälp av regionalpolitiskt stöd för att kunna fortsätta sin verksamhet. Motiven för att slå samman skolor är inte bara att elevantalet viker, personalen måste ha förutsättningar att jobba i arbetslag och elevernas sociala förutsättningar vägs in. Flera skolor är också i stort behov av upprustning men någon sådan är inte aktuell mer än de redan beslutade investeringarna, i Kräklingbo, Länna- och Tjelvarskolan.
Den 6 april ska barn- och utbildningsnämnden fatta beslut om budget för 2006-2008.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om