Tolv miljoner för ett dåligt rykte?
After beach-festande med groggbord och champagnesprutande ungdomar blev för mycket - nu dömer DBW ut verksamheten vid Kallbadhuset i Visby. Sällskapet hotar att dra sig ur avtalet med kommunen om det inte sker någon förändring. - Att betala tolv miljoner för att få dåligt rykte är inget vi är betjänta av, rasar sällskapets ordförande Lars Andersson.
Under stockholmsveckan, vecka 29, lockade after beachen rekordpublik.
Uppemot 2 000 personer fyllde stället, och dagsomsättningen hamnade långt över en miljon kronor de bästa dagarna.
Sällskapet DBW skrev i våras en avtalsförklaring med Gotlands Kommun om att köpa fastigheten för tolv miljoner kronor. Kommunen arrenderar sedan ut verksamheten. Nuvarande avtal är skrivet med NMT och krögaren Tobbe Larsson som även drev gamla Kallis.
Men efter sommarens festande har DBW fått kalla fötter.
- Festandet har gått utanför alla normala gränser. Den här typen av verksamhet är långt ifrån vad DBW vill bli förknippat med, säger ordförande Lars Andersson.
Större problem än väntat
Men att det skulle bli after beach kan väl knappast ha kommit som någon överraskning för er?
- Nej, vi visste naturligtvis om vilken verksamhet som planerades. Men det har visat sig vara ett mycket större problem än vad vi kunde förutse. Vanliga människor är helt utestängda från kallbadhuset, det är bara till för festande ungdomar vilket aldrig var vår avsikt. Vi ville säkerställa att det skulle finnas ett havsbad i Visby.
Ohållbar situation
Lördagen vecka 29, finalen på stockholmsveckan, tvingades Kallbadhuset att stänga i förtid efter att situationen blivit ohållbar och gästernas säkerhet inte längre kunde garanteras.
- Inom DBW är vi inte intresserade av att bli sammanblandade med den här typen av verksamhet. Festandet under vecka 29 var droppen som fick bägaren att rinna över, säger Andersson.
DBW tänker försöka sätta press på kommunen för att få till en förändring.
- Jag hoppas kommunen vågar visa lite muskler. Och i vårt avtal står att framtida arrendatorer ska utses i samråd med DBW, säger Andersson.
Kjell Skalberg vid kommunens tekniska förvaltning säger att det inte är aktuellt att se över avtalet med NMT:
- Vi kommer inte att ändra vår uppfattning, och vi har inte fått några klagomål om att Kallbadhuset skulle bryta mot några av de regler som finns.
- Vi har inte tagit så allvarligt på kritiken från DBW, när bygget är färdigt i oktober ska vi ta en ny diskussion.
Krögaren Tobbe Larsson ställer sig också frågande till DBW:s kritik:
- Det har varit ett oerhört framgångsrikt första år, och vi har inte bedrivit någon annan verksamhet än vad som står skrivet i avtalet. Det är ingen skillnad på verksamheten i år jämfört med tidigare år. Och det är ju med kommunen och inte DBW som vi har kontrakt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!