Therese Thomsson, myndighetschef på socialförvaltningen, bekräftar att det inte är någon som väntar på plats till äldreboenden på Gotland.
– Just nu finns ingen kö. I normala fall varierar den rätt kraftigt över tid men på ett ungefär brukar vi ha mellan 20 till 40 personer som väntar på att få flytta till särskilt boende, säger hon.
Att det inte är fullt på de platser som finns, stämmer också.
– Tillgången till särskilt boende är god. I dag finns 35 lediga platser. Detta ändrar sig dock, så det är en dagsaktuell siffra.
Enligt Jane Lindell Ljunggren, som driver demensboendet Hattstugan i När, är det väldigt ovanligt.
-Det har inte hänt på mina 26 år som jag jobbat inom äldreomsorgen.
Rädsla för smitta är, enligt henne, förklaringen till att anhöriga undviker att placera sina äldre släktingar på boenden. Hon har kontakt med övriga företagare som driver äldreboenden och de har samma upplevelse liksom demensförbundet som fått många frågor från oroliga anhöriga som inte vågat tacka ja till en plats.
– Folk är rädda för att boende ska smittas av coronaviruset. I början spreds mycket oro när flera äldreboenden i landet drabbades av smittan och folk fick veta att många inom äldreomsorgen dog.
Therese Thomsson säger så här:
– Pandemin har såklart en stor påverkan vilket har lett till färre ansökningar. Totalt sett har vi 655 tillgängliga platser på särskilt boende i år och ifjol var det 597. Det har gjort att vi kunnat erbjuda de som tidigare stått i kö en plats.
I samband med att coronapandemin bröt ut, saknades skyddsutrustning på äldreboenden och personalen var inte helt införstådda med vad som krävdes. Idag är situationen en annan.
– Vi använder munskydd eller visir och personalen har fått utbildning. Det känns betydligt tryggare nu, säger Jane Lindell Ljunggren som påpekar att många anhöriga får bära en tung börda.
--Vi måste alla hjälpas åt för att ge en nyanserad bild av hur äldrevården fungerar idag.
Även inom hemtjänsten har efterfrågan sjunkit.
– Volymerna går även i normala fall lite upp och ned så det är ännu svårt att dra några slutsatser att det skulle bero på pandemin. Däremot har vi har sett under våren är att fler brukare inte vill ha hemtjänst i form av fysiska besök så antalet samtalstillsyner med telefon har ökat, säger Therese Thomsson.