Tommy från Åsele planerar ett rökeri i Levide
Ett rökeri vid Mallgårds i Levide skall det bli. Tommy Alexson kommer närmast från Åsele där han har sin produktion. Nu har han köpt två gårdar i Levide och där skall den nya verksamheten bedrivas. Allt från egna uppfödda djur på gården. - Jag har alltid haft en dröm om att bli bonde och nu är jag det, säger en lycklig, nybliven bonde på Gotland.
- Jag blev så förtjust i Gotland och kollade på lite gårdar. Den här gården var till salu och jag var och såg på den flera gånger. När jag sen äntligen fick möjlighet att köpa den så kom plötsligt chansen att få köpa granngården som en gång i tiden har varit ihop med den gård jag köpte. Så nu har Mallgårds två gårdar blivit en igen, på totalt 120 hektar.
Tommy blev ägare till gårdarna i början av 2006 och nu sitter han med ritningar färdiga vid köksbordet och stora planer i sitt huvud. Han har köpt några besättningar med kvigor, både charolais och mjölkras som redan går och betar i änget. Och några tackor som är tänkt att utökas till en bra fårbesättning.
- Jag ska röka gotländskt lammkött. Det enda jag får tag i uppe i Åsele är lammkött från Chile. Det måste finnas stor efterfrågan på gotländsk fårfiol till jul, funderar han.
Egenkontroll
Ritningarna är godkända av miljö- och hälsokontoret. Det fattas några detaljer men han räknar med att bygget ska komma igång i början av nästa år.
- Jag har byggt ett nytt rökeri i Åsele 1992 så den kunskapen har jag. Visst är det hårda bestämmelser men följer man reglerna så är det inte så svårt. De vill till exempel att man ska göra upp regler för egenkontrollen och det är inte så lätt när man inte har byggt ännu och det är ovanligt att de kräver. Men, men, det ordnar sig med det också.
I Åsele tillverkar han lufttorkad salami och basturökt kött i gammaldags, vedeldad rök.
- Salami betyder lufttorkat och inte rökt eller att det innehåller vitlök, som många tror. Här blir det både varm och kall rök. Och jag bygger både för eget bruk och för externt, det vill säga att man kan lämna in kött för rökning.
Två lägenheter
Fyra anställda kommer rökeriet att kräva och Tommy har tänkt sig två par som han också planerar tjänstebostad för i ett av de stora boningshusen. I förlängningen blir det kanske slakt och styckning på gården också.
- Det är åtta rum som jag har tänkt göra två lägenheter av. Och det andra, stora boningshuset skall jag bo själv tillsammans med min son som flyttar ner och börjar skolan i Hemse. Det kommer också att bli gårdsbutik i ett av uthusen på gården, intill rökeriet.
Och vem är han då, Tommy Alexson, som plötsligt kom till Levide med så stora planer? Jo, han är barnfödd i Stockholm med rysk/finska morföräldrar och en far från Helsingland. Han fyllde 48 år i går. Han är utbildad maskinreparatör och har jobbat vid Scania, han har seglat jorden runt under många år och bott i utlandet, bland annat i Chile periodvis.
Rökeriet i Åsele köpte han 1992 och drev också vildmarkscamp med slädhundar där uppe. Tommys söner var med och tävlade och var väldigt duktiga på det. Åsele ligger i Västerbotten i södra Lappland, 70 mil norr om Stockholm. Allt detta lämnar han nu för Gotland.
Arbetskamrater
- Nu har jag tillräckligt mycket livserfarenhet för att bli bonde, säger han. Men jag har mycket att lära. Jag har dock hamnat i världens bästa lantbrukarby med Benny Nilsson, Leif Orleifsson och Stefan Norrby som arbetskamrater. De får lära mig och de har ställt upp jättemycket redan. Jantelagen finns inte här, alla hjälper varandra.
Slädhundarna har han bytt mot en liten tryffelhund som hoppar upp och ner på de han möter. Kanske finns det till och med tryffel i de vackra ängena som hör till gården Mallgårds.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!