Tonsättarfestival storlek större
Kan man jämföra en tonsättarfestival med vinter-OS? Enligt tonsättaren Ramon Anthin är det precis vad man kan göra.
Foto: Bengan Zettergren
- Ja, bara ISCM:s generalförsamling består av ett hundratal personer, sedan kommer alla tonsättare så klart hit. Plus alla musiker och hela journalistuppbådet från radio, tv och tidningar, säger Ramon Anthin, som länge har suttit i den exekutiva kommittén för organisationen och som nu är konstnärlig ledare för festivalen tillsammans med Thomas Liljeholm i Växjö och Nils Wiklander i Göteborg. Rikskonserter koordinerar de tre festivaldelarna.
- Men det är jätteviktigt att framhålla att festivalen inte är för ISCM enbart, utan för att publiken och gotlänningarna ska ha en chans att få lyssna på den här nya fantastiska musiken.
Det är med betoning på ny musik, verken får inte vara äldre än fem år. Musikstilen är dock betydligt bredare än tidsspannet.
- Samlingsnamnet är modern klassisk musik, men det kan innehålla allt från bolivianska musik spelad på indianinstrument till de kinesiska instrumentens klangvärd. Genreblandningen är total.
Över 400 verk skickades in av tonsättare från hela världen och bland dessa har de bästa valts ut för att framföras av bland annat Sveriges radios symfoniorkester.
Utöver konserterna kommer före detta elever från Gotlands tonsättarskola att anordna event i bland annat Botaniska trädgården och på S:t Hansskolans gård.
Om du får välja några höjdpunkter i programmet?
- Jag är nog mest nyfiken på resultatet av två projekt som har sjösatts här på Gotland. ISCM Song Book 2009 project och ISCM Organ book project. Det är två projekt där man har samlat in verk som ’vanliga’ organister och körer kan spela och sjunga. På festivalen kommer vi även att få höra gotländska körer och organister framföra några av dessa verk.
Under fyra dagar är det festival i Visby, för att sedan fortsätta i Växjö och avslutas i Göteborg.
- Missar man det i år, får man åka till Sydney där det arrangeras nästa år, säger Ramon.
Andra höjdpunkter är förutom Sveriges radios symfoniorkester, Radiokören, Stockholms saxofonkvartet, vokalkvartetten Vox och The Sounding Museum.
Hela schemat finns på www.listentotheworld.se.
24-27 september i Visby.
24-27 september i Visby.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!