Förhoppningen är att de ska bidra till att stoppa en kanske hotande nedläggning.
Oron är stor inför statens samordning av den nya Yrkeshögskolan.
Gotlands tonsättarskola är en unik kompletterande kompositionsutbildning, som sorteras in mellan gymnasie- och högskola. Var och en av de 23 studieplatserna kostar närmare 130000 kronor. Eleven betalar 27000; resten är statliga och kommunala bidrag.
Det grundläggande bidraget är 53000 kronor. Tonsättarskolan får dock mer stödpengar, eftersom den har extra omkostnader för bland annat en studio och pendlande lärare med unik kompetens.
Nu är oron stor för att det utökade stödet ska försvinna. Staten vill införa ett gemensamt namn-Yrkeshögskolan-och enhetliga ekonomiska och praktiska ramar för alla eftergymnasiala utbildningar som inte är högskolor. I sammanhanget nämns betydligt lägre bidragsnivåer, än de Tonsättarskolan får.
Tungt vägande
För att en Yrkeshögskola ska få extra stöd måste den vara av "särskilt nationellt intresse". Det vill Gotlands tonsättarskola visa att man är.
Nyligen bad man några instanser inom musiksverige att lämna omdömen om skolan. Nedan är några, ur den rediga bunt som skickats till den statliga utredaren:
"Kungl. musikaliska akademien är sedan flera år djupt engagerad i Gotlands tonsättarskola, som för Akademien utgör en omistlig del i det svenska musiksamhället."
Rikskonserter skriver: "[...] tidigare elever på skolan syns inte enbart allt oftare i konserttablåerna, utan engagerar sig dessutom i organiserandet av festivaler och konserter runt om i Sverige, inte minst till följd av den kunskap eleverna förvärvat från bland annat sin tid på Gotlands tonsättarskola."
Högskolan för scen och musik, Göteborg: "De musikaliska konsternas utveckling i Sverige är starkt kopplade till Gotlands tonsättarskolas framtidsutsikter."
Musikhögskolan i Malmö: "Gotlands tonsättarskola är en av de viktigaste utbildningarna av unga tonsättare i Sverige." "Tack vare denna utbildning har landets musikhögskolor ett oerhört bra antagningsunderlag."
Det är fantastiska lovord.
-Ja. Vi blev riktigt rörda. Det kändes jätteroligt. Skolan har fått en väldigt särskild plats i musiklivet. En injektionsspruta, tror jag många känner, säger Mattias Svensson.
Vad händer om skolan inte får utökat bidrag?
-Det blir en helt annan ambitionsnivå. Exempelvis så arbetar eleverna idag med hela ensembler. Det får vi inte råd med. Studion får vi nog också lägga ner. Frågan är om eleverna vill vara kvar då. Det tror jag inte. Då läggs utbildningen ner-men det tror jag inte musiksverige går med på.
Någon alternativ lösning finns dock inte i dagsläget.
-Just nu är "plan b" att det här är en allt för viktig skola för att den ska läggas ner.
Yrkeshögskolan ska införas senast 2010.