Topparna besöker Gotland – kickar igång valrörelsen

Muharrem Demirok, Bengt Westerberg, Birger Schlaug, Anna Maria Corazza Bildt är några i raden kända politiker som deltar i den gotländska EU-valrörelsen – som även lockar med våfflor och havsbad.

Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok kommer till Gotland den 17 maj.

Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok kommer till Gotland den 17 maj.

Foto: Caisa Rasmussen / TT

Gotland2024-04-29 05:30

Nyheten i korthet

  • Kända politiker som Muharrem Demirok, Bengt Westerberg, Birger Schlaug och Anna Maria Corazza Bildt deltar i EU-valrörelsen på Gotland.
  • Politikerna kommer att hålla tal, leda debatter och delta i olika evenemang för att engagera väljarna inför valet den 9 juni.
  • Partierna har olika strategier för att nå väljarna, från att servera våfflor till att ordna "Bada med MP", samt att satsa på sociala medier och dörrknackning.

Miljöpartiets tredjenamn i EU-valet, Isabella Lövin, och Moderaternas tredjenamn, Jörgen Warborn, har redan varit här. I valrörelsen som smugit igång har även partierna deltagit i en informationsdag vid kommunala vuxenutbildningen.

EU lär stå i fokus även på första maj. Linus Glanzelius är årets talare för Socialdemokraterna i Visby. Han sitter sedan några månader tillbaka i EU-parlamentet, där han efterträtt den bortgångne ledamoten Erik Bergkvist. Linus Glanzelius kommer från Göteborg, där han tidigare varit SSU-ordförande och kommunpolitiker. Han kandiderar dock inte för en fortsättning som EU-ledamot.

Saga Carlgren håller tal för Vänsterpartiet under första maj. Hon är en av partiets kandidater i EU-valet, där hon står på elfte plats på listan.

undefined
Miljöpartiets tidigare språkrör Birger Schlaug kommer till Hemse för att prata om EU:s framtid.
undefined
När Anna Corazza Bildt inte fick plats på Moderaternas EU-vallista bytte hon parti. Nu kommer hon till Visby för att berätta om Liberalernas EU-politik.

Flera kända politiker besöker Gotland den närmaste tiden. Lördagen den 4 maj hålls en samtalskväll i Hemsegården, dit Miljöpartiets tidigare språkrör Birger Schlaug är inbjuden för att föreläsa om EU:s framtid. Samma dag kommer Liberalernas andranamn Anna Maria Corazza Bildt till ön.

– Hon ska vandra genom stan och samtala med Visbybor. Personliga möten är det bästa sättet att föra ut vår politik, säger Anna Eklund som planerar valrörelsen för partiet.

Tidigare Folkpartiordföranden Bengt Westerberg kommer till Gotland för att leda en debatt som hålls i Eskelhems bygdegård den 9 maj. Arrangör är bygdegårdsföreningen.

– Vi tänkte att det inte blir så många debatter, så vi arrangerar en egen. Och en i socknen är bekant med Bengt Westerberg, säger Lisa Rosberg i Eskelhems bygdegårdsförening.

Centerpartiets ordförande Muharrem Demirok kommer till Gotland den 17 maj. Programmet för dagen är dock inte spikat ännu.

Moderaterna har 13 ministrar i regeringen, och ombudsmannen Malin Winblad hoppas att någon av dem kommer till ön för att delta i valrörelsen. Klart är att partisekreteraren Karin Enström kommer till Visby för att förstärka personalen i valstugan på Östercentrum.

undefined
Våfflor ska locka väljare till Vänsterpartiet.
undefined
Vänsterpartiets toppkandidat Hanna Gedin besöker Gotland i slutet av maj.

Vänsterpartiet får den 30– 31 maj besök av partiets andranamn på EU-listan, Hanna Gedin. Förutom en toppkandidat har partiet annat att locka med i valstugan den 31 maj.

– Vi satsar på våfflor. "Våfflor med vänstern" är vår paroll i valet. Förutom att servera våfflor i valstugan i Östercentrum kommer vi att bjuda på våfflor i Klintehamn den 18 maj och på Gråbo den 25 maj, berättar Annamaria Bauer som organiserar valet för Vänsterpartiet.

Medan Vänsterpartiet satsar på våfflor så tänker Miljöpartiet ordna "Bada med MP" den 18 maj. Var man kommer att bada är ännu inte bestämt.

EU-valet hålls den 9 juni. 48 489 personer på Gotland är röstberättigade. Partierna har olika strategier för att nå dem.

Länsstyrelsen har beviljat ett generellt tillstånd för alla partier som deltar i EU-valet på Gotland. Från den 12 maj är det tillåtet att sätta upp valaffischer. Men de lär inte blir särskilt många.

– Vi har inte beställt många. Det blir lätt skräpigt, så vi kör en light-version med affischer, säger Annamaria Bauer.

Även Kristdemokraterna ligger lågt med affischeringen.

– Vi kommer att synas på andra sätt. Lokalt har vi beslutat att göra ett utskick med valmaterial till alla hushåll, säger Sara Lidqvist som står på plats 53 på KD-listan.

undefined
Den 22 maj ställs valstugorna på plats i Östercentrum.

Den 22 maj ställs valstugorna upp i Östercentrum. Centerpartiet, Socialdemokraterna och Kristdemokraterna kommer dock inte att ha någon.

– Vi satsar på dörrknackning i stället, säger Jonathan Carlsson, valledare för Socialdemokraterna, som räknar med att ha upp emot hundra partimedlemmar engagerade i valrörelsen.

Han tycker att engagemanget bland medlemmarna är högre än inför tidigare EU-val. Partiet har satt som mål att klara av 2 000 samtal, och bland dem som är redo att ge sig ut och prata med gotlänningar är Filip Reinhag, öns kandidat på EU-listans 18:e plats.

– Valet den 9 juni är viktigare än på länge. Sverige behöver sammanhållning och trygghet. Jag ser fram emot att knacka hundratals dörrar och prata med gotlänningarna om detta och om varför man ska använda sin röst, säger han.

Moderaterna satsar på att nå de yngre väljarna via sociala medier. Det finns frågor som kan engagera dem, tror Malin Winblad:

– Till exempel vilka frågor som ska avgöras här eller i EU. Ska åldersgränsen för EPA-traktorer bestämmas i Bryssel?

De äldre väljarna når man på traditionellt sätt. Centerpartiet, Moderaterna och Miljöpartiet deltar vid Tingstädedagen lördagen den 25 maj.

undefined
Bengt Westerberg kommer att leda en EU-debatt i Eskelhems bygdegård den 9 maj.
undefined
EU-parlamentarikern Linus Glanzelius (S) första maj-talar i Visby.
undefined
Socialdemokraterna siktar på att möta 2 000 väljare genom att knacka dörr.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!