Toppbetyg för öns gymnasier

Gymnasieskolan på Gotland hör till landets bästa när det gäller att ge elever behörighet till högre studier.93 procent av öns eleverna kan plugga vidare på universitet eller högskola.- Positivt men väntat resultat, kommenterar öns gymnasiechef Alf Nilsson.

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2009-11-05 04:00
Sveriges kommuner och landsting, SKL, presenterade i går resultatet av de öppna jämförelser man gjort av landets gymnasieskolor.
Samtliga gymnasieskolor i landets 290 kommuner har granskats. Och det är resultatet man fokuserat på.
Hur många elever fullföljer gymnasiet? Hur många får behörighet till högre studier? Hur många lyckas etablera sig i jobb eller utbildning efter gymnasietiden?
Det är såna frågor man ställt.
När det gäller genomströmningen hamnar Gotland på en bra mittenplacering. 77,9 procent av eleverna klarar sin gymnasieutbildning inom tre år.
Riksgenomsnittet ligger på 76,6 procent och jämfört med övriga kommuner hamnar Gotland på en 129: e plats.

"Jag är inte förvånad"
Riktigt bra är gymnasieskolorna på Gotland när det gäller att ge eleverna behörighet till universitets- och högskolestudier. 93,6 procent uppnår den behörigheten och Gotland är här 42:a bästa kommun. Och ett av landets tre bästa län.
- Jag är inte förvånad, säger Alf Nilsson, gymnasiechef i Gotlands kommun.
- Vi har alltid legat bra till när det gäller behörighet till högskolestudier. Vi ser också att fler elever tar ett extra år för att verkligen fullfölja gymnasiestudierna och det innebär att fler får behörighet, fortsätter han.

Jämförelser slår snett
I undersökningen har man även tittat en på ekonomi och resurstilldelning.
Och man konstaterar att något direkt samband mellan mycket pengar och bra resultat finns inte.
- Det räcker inte att skicka in mer pengar i skolan. Det handlar om hur man använder resurserna, sa SKL:s vd Håkan Sörman vid en presskonferens i går.
För Gotlands del kan kostnadsjämförelser slå snett, menar Alf Nilsson. Här är det framförallt det breda utbildningsutbudet som fördyrar.
- Med den nya gymnasiereformen riskerar våra kostnader att relativt sett bli ännu högre. Antalet program ökar och vi får även fler inriktningar. Och samtidigt har vi ett vikande elevunderlag, konstaterar Alf Nilsson.
SKL uppmanar kommuner att samverka med gymnasieutbildningen, men Gotland hamnar på grund av ö-läget i en särställning.
- Det är svårare att samarbeta över kommungränserna för oss, säger Alf Nilsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om