Nu är det praktiken det handlar om och i maj gäller för tre av de åtta ungdomarna i klassen att ta hem segern.
De åtta eleverna är glada fast med återhållsamhet.
-Man ska inte ropa hej förrän man har uppnått hundra procent, sa en av grabbarna.
De har hårda krav på sig själva och mest oroar de sig för de teoretiska frågorna.
-Jag vill gärna vara en av de tre som tävlar, sa Jens Järesund, Gerum. Jag har praktik på maskiner eftersom jag jobbar som bonddräng när jag är ledig från skolan. Där får man bra praktik.
De teoretiska frågorna kan vara kluriga, berättar läraren Ulrik Persson.
-En del frågor är rena allmänbildande frågor. Men de varvas med frågor om det som ingår i deras utbildning. Tävlingen avgörs på tid och har man många fel på teorin så läggs tiden på när de ska tävla med själva körningen.
Tre praktiska grenar
Man tävlar i tre praktiska grenar. Det är hjullastare, lastmaskin och bandgrävare. Och då handlar det om precision.
-Jag har tränat på bergstruck i brottet på Cementa. Den är på 150 ton och där har jag jobbat ett tag, säger Tobias Hederstedt, Viklau. Jag har också jobbat i lantbruk på olika gårdar.
De har minsann redan erfarenhet de här åtta grabbarna som går i årskurs två och ska ut på praktik nästa vecka. På sju olika företag ska de jobba för att sedan komma tillbaka till skolan och hårdträna inför tävlingen.
-De måste klara av resten av skolarbetet också. SM-tävlingen är bara grädden på moset, säger Ulrik Persson. Och de är duktigare än de vill erkänna. Vi får väl ha en intern tävling i klassen om det är fler som vill tävla men några har redan tackat nej.
Han är lärare tillsammans med två andra lärare, Gunnar Klasson och Laif Olofsson.
Lockar allt fler
Skol-SM för maskinförare lockar allt fler gymnasieskolor att delta. I år deltog 26 skolor i kvalificeringen mot 23 skolor förra året. Ungdomarna på Gotland svarade rätt på 89,7 procent av frågorna och placerade sig alltså på första plats.
Den skola som placerade sig sist svarade rätt på 45,5 procent av frågorna.
Efter teoriomgången är 11 skolor kvar i tävlingen som avgörs i Växjö i maj. Det är den skola som vinner som får arrangera skol-SM året därpå.
Totalt besvarades 13650 frågor och antal rätta svar blev 8758 vilket ger ett snitt på 25 rätt av 39, alltså 64,2 procent. Bästa elev, Sandvikens gymnasieskola, uppnådde 38 rätt och sämsta elev svarade rätt på åtta frågor, Bräckegymnasiet i Göteborg.