Toppen, säger Eva Nypelius

Gotland får bilda en egen region.Det beskedet gav regeringen i går.Hotet om att ingå i en storregion är därmed avvärjt.- Toppen, säger kommunalrådet Eva Nypelius.

Foto: Bengan Zettergren

Gotland2009-01-29 04:00
Frågan om hur Sverige ska organiseras om har diskuterats länge. I flera decennier.
Senast debatten tog fart var när Ansvarsutredningen för två år sedan la fram sitt förslag om att dela in landet i sex eller nio storregioner.
Gotland skulle enligt det förslaget antingen ingå i en jättelik Mälardalsregion eller i en östlig region.
Men förslaget gillades inte på Gotland.
Här var opinionen stark och enad. Man ville ha Gotland kvar som en egen enhet, som ett län och som en region.
Och igår kom beskedet man hoppats på: Gotland får bilda en regionkommun.
Regeringen hade slutligen enats i regionfrågan. De nuvarande regionförsöken i Västra Götaland och Skåne permanentas och Hallands och Gotlands ansökningar om att få bilda regionkommuner beviljas. Allt detta meddelades vid bland annat en presskonferens på Rosenbad på förmiddagen.
Kommunalrådet Eva Nypelius (c) är mycket nöjd.
- Det är toppen säger hon. Det känns bra att regeringen enats och ger tydligt besked att Gotland får bilda regionkommun.

Stort framsteg
Hon ser det också som ett stort framsteg för demokratin.
- Det här betyder att besluten över utvecklingsfrågorna även fortsättningsvis tas av de folkvalda på Gotland. Nu vet vi att vi långsiktigt kan fortsätta jobba med den regionala utvecklingen, säger hon.
Oppositionsrådet Björn Jansson (s) är också nöjd med beskedet i regionfrågan.

Välkommet besked
- Ett välkommet besked, säger han, men beklagar samtidigt att regeringen inte gav någon tydlig signal om hur övriga landet ska indelas.
Egentligen kommer regionbildandet inte att innebära några större förändringar för Gotlands del. Det handlar mer om formalia, och om att hotet att behöva uppgå i en storregion försvinner.
Ansvaret för den regionala utvecklingen har legat på kommunen i ganska många år. Det lyftes från länsstyrelsen i slutet av 1900-talet.
- Idag har vi ett samverkanorgan, att i stället kunna kalla sig region kommer att ge Gotland ökat styrka i många sammanhang, tror Eva Nypelius.
Kommer ytterligare frågor att läggas på kommunen i och med regionbildningen?
- Kanske får vi utökat ansvar för kulturen och kanske att landsbygdsprogrammen läggs över från länsstyrelsen. Men i stort sett kommer vi att jobba på med de frågor vi redan nu har ansvar för, säger Eva Nypelius.
Länet då? Vad händer med länet när kommunen bildar region?
- Jag tror att länsstyrelsen kommer att få en tydligare roll som tillsynsmyndighet, svarar Eva Nypelius.
Länsrådet Anders Granat är införstådd på att det kommer att ske förändringar, men han vet ännu inte vilka.

En god idé
- Regeringen sa idag att man tillsatt en organisationskommitté som ska se över hela den statliga regionala förvaltningen. Och det är en god idé, men vad det kan utmynna i vill jag inte spekulera över.
Känner du själva länet hotat? Länsstyrelsen blir ju mindre och mindre.
- Vi är en liten myndighet, det är riktigt. Men jag vet inte om man ska se det som hotfullt. När det gäller länet tror jag det är ett stort värde för Gotland att få förbli ett eget län.
Berra Alvengren i Havdhem har varit med och drivit en kampanj för att Gotland skall förbli en egen region. Han har en enda kommentar:
- Det är en bra början.


Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!