En stor del av minskningen står antalet utländska gästnätter för. På Gotland har antalet internationella övernattningar minskat med 15,4 procent, vilket motsvarar 20 635 gästnätter. En liten del av denna minskning kan bero på att Gotlandsbolagets dotterbolag Hansa Destinations ställde in trafik på linjen mellan Nynäshamn, Visby och Rostock under 2023. Men enligt Gotlands besöksnäring finns en annan viktig faktor som påverkat resandet från utlandet till Gotland. Nämligen att en stor del av tappet från de utländska turisterna istället beror på att flygtrafik mellan Gotland och Arlanda ställts in.
– Man har skurit ned på trafiken mellan Arlanda och Gotland. För att flyga till Visby måste man först flyga till Arlanda och sedan ta sig till Bromma för att flyga vidare till Gotland. Det gör det svårare för de utländska turisterna att ta sig hit. Där har vi verkligen en utmaning, att nå den målgruppen är inte lätt, säger Erik Öhrn, verksamhetsledare på Gotlands förenade besöksnäring.
Att turismen har minskat på Gotland under 2023 jämfört med 2022 är inget som oroar Erik Öhrn:
– Man ska ha med sig att 2022 var ett otroligt bra år, vi gick väldigt starkt i och ur pandemin, säger han.
Många svenskar valde att inte åka utomlands alls 2022 och många fler än vanligt reste till Gotland.
Han menar även att statistiken från Tillväxtverket kan vara något missvisande eftersom den bara visar registrerade gästnätter.
– Antalet icke registrerade gästnätter har gått upp, säger han.
Bland de icke registrerande gästnätterna döljer sig bokningar som exempelvis gjorts via bokningstjänsten Airbnb gällande privat boende.
– Där har du en växande marknad. Det finns massor digitala bokningssajter, säger Erik Öhrn.
Under 2023 uppgick de icke registrerade gästnätterna till 374 906 på Gotland enligt ny statistik från Gotlands förenade besöksnäring. Under 2022 var motsvarande siffra 324 584.
Om man slår ihop de registrerade och de oregistrerade gästnätterna på Gotland under åren 2022 och 2023 blir resultatet en minskning på totalt 25 777 gästnätter 2023 jämfört med 2022.
Något som däremot oroar besöksnäringen är hushållens ekonomiska situation.
– Jag tror att inte bara Gotland utan hela Sveriges besöksnäring är orolig för hur det ser ut i plånböckerna, man har inte samma semesterkassa som tidigare. Där finns såklart en oro.