Torgmarknad i Östercentrum med lokalt producerade varor

I fredags var det premiär för torgmarknaden i Östercentrum i Visby. Det är ett försök som ska pågå varje fredag framöver. Det är en marknad med försäljning av lokalt producerade varor.
Eftersom det var första marknadsdagen talade Hilding Norrby, hushållningssällskapet, och projektledaren Iris Ron-qvist tillsammans med Mikael Ogestad, ledare för Wisby Strövet.
­ Sälj så det ryker! uppmanade Mikael Ogestad.

Gotland2002-06-29 04:00
Tillströmningen av kunder var ovanligt stor under premiärdagen för torgmarknaden. Folk trängdes och väntade otåligt på sin tur att få handla vid de 12 stånden bara några minuter efter det att marknaden hade öppnats. Intentionerna är att det här ska bli en samlad plats för många små produkter. Här finns grönsaker, bröd, ägg, förädlade köttprodukter, sylt, saft och mycket mera. Det är ett projekt som genomförs av Hushållningssällskapet i samverkan med Wisby Strövet och deltagande producenter. Projektet får stöd från EU genom landsbygdsutvecklingsmedel vid länsstyrelsen.
Projektledaren Iris Ronqvist var nöjd när hon såg tillströmningen av kunder på i fredags förmiddag:
­ Vi har funderat mycket på vilken volym det ska bli men det får ge sig efterhand.
Hilding Norrby tyckte att det var bra att konsumenterna får träffa producenterna personligen och att de har tillfälle att kunna få fråga hur exempelvis grönsakerna är odlade.
<span class=MR>Inte oroliga</span>
Affärerna i Östercentrum var inte oroliga över konkurrensen med försäljning på Östertorg.
­ Tvärt om! De vill ha aktiviteter som drar folk till centret. Det gynnar helheten, sa Hilding Norrby.
Mikael Ogestad påpekade att läget för torgmarknaden måste vara det absolut bästa på Gotland.
Säljarna behöver inte betala något för att ställa upp sitt stånd här eftersom EU betalar markhyran, så är det tänkt i första hand ett år framåt.
Nu ska försäljningen pågå varje fredag fram till medeltidsveckan då det blir uppehåll. Efter detta kommer det att fortsätta även under hösten och kanske i flera år om det slår väl ut.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om