Torka, stormar och höjda havsnivåer
Redan om 20 till 30 år kommer Gotland att märka av klimatförändringarna, i form av torka, stormar och höjda havsnivåer. Det menar tv-meteorologen Pär Holmgren, som i går föreläste i Visby om klimatförändringar.
- I Sverige kan man tycka att det är väl skönt med lite värme, men det får oerhörda konsekvenser. På platser där det redan regnar mycket kommer det att regna mer och där det redan är mycket torr kommer det att bli ännu torrare. Det allra största problemet, ur ett globalt perspektiv, är vattenförsörjningen, säger Pär Holmgren.
Allt varmare klimat
Det blir allt varmare på jorden. Temperaturökningar i sig är inget onormalt, men de sker onormalt snabbt.
- En tiondels grad per 1 000 år, det är en naturlig förändring, säger Pär Holmgren.
De senaste 100 åren har temperaturen dock ökat med cirka 0,6 till 0,7 grader på 100 år, vilket också får påtagliga följder.
- I början av 1960-talet var en normalvinter i Götaland vit i drygt tre månader, nu under senare år är normalvintern vit i knappt två månader, säger Pär Holmgren.
Säkra mätningar
Sedan 1880 har man säkra temperaturmätningar, de hittills varmaste åren är i följd 1998, 2002, 2003, 2004 och 2001, vilket tyder på att det verkligen blir varmare.
- 2005 var den varmaste september som någonsin uppmätts på jorden. Så här kommer det att fortsätta i årtionden, kanske århundraden, säger Pär Holmgren.
Boven i dramat är koldioxiden och Pär Holmgren visar ett diagram över koldioxidhalten, halten har genom tiderna varierat mellan 180 och 280 miljondelar, ppm. Under 1900-talet har koldioxidhalten ökat kraftigt och är nu uppe i 380 ppm.
- Var det kommer att stanna beror på vad vi gör. De mest optimistiska forskarna tror att vi kan stanna på 550 ppm, de mest pessimistiska tror ända upp till 1 000 ppm. Det blir en uppvärmning nästan hur vi än gör, men det är viktigt att vi bromsar den nu, säger Pär Holmgren.
Inte naturligt
Han anser att det inte går att gömma sig bakom förklaringar som att det nog är naturligt med klimatförändringar, att hoppas på att någon annan ska hitta lösningar eller vänta och se.
- Om man ska vara helt säker på hur klimatet påverkas under 2000-talet måste man vänta i 95 år och sedan kan någon statistiker ta penna och papper och räkna ut vad som hände, säger Pär Holmgren.
Men Pär Holmgren tror inte att det finns tid att vänta och se, tvärtom menar han är det viktigt att ta klimatförändringarna på allvar och agera.
- Det räcker med att alla börjar tänka på det här hela tiden. Då kommer det inte att bli fem till sex graders uppvärmning de kommande 100 åren, utan då kommer vi landa på kanske två, tre graders uppvärmning.
- Det kommer också att innebära problem, men inte i samma utsträckning.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!