Torkan aktiverar skogsbrandflyg
De senaste årens torka gör att skogsbrandflyget i sommar åter kommer att patrullera över ön. På uppdrag av länsstyrelsen ska Frivilliga flygkåren spana efter bränder från luften.
- En grill ska vara minst 50 cm ovanför brännbart material, säger Christer Stoltz på räddningstjänsten och påpekar att det även gäller engångsgrillar. De ska alltså aldrig ställas direkt på gräset.
På grund av att somrarna de senaste åren varit ovanligt torra beslutade staten i april i år att åter betala ersättning för skogsbrandflyg. Det är sju år sedan man senast flög över Gotland, men nu står den Frivilliga flygkåren på ön i startgroparna för att vara räddningstjänstens ögon i skyn.
- Det tycker vi är jättebra, säger Christer Stoltz.
Upp till tre flygningar per dag kan det bli om behov finns. Då sitter en spanare bredvid piloten som flyger från Visby söderut till Hoburgen, sen östra sidan norrut till Gotska sandön och därifrån längs västra delen av ön tillbaka till Visby.
Positionslarm
Uppdraget utgår från länsstyrelsen men räddningstjänsten beslutar om när flygövervakning behövs och hur ofta.
När flygningen startar rapporterar besättningen till SOS Alarm, likaså om de upptäcker något under turen. Så larmas positionen till räddningstjänsten vars inställelsetid är mellan 90 sekunder och 5 minuter beroende på var platsen för branden är.
Flyget ligger kvar över området och kan lämna detaljerad vägbeskrivning tills dess att räddningstjänsten är på plats.
Frivilliga flygkåren får flygtid och ökad kompetens för insatsen och betalt för att ha planet i luften. De har behov av fler medlemmar som kan delta som spanare.
Flygspaningen gör att bränder kan upptäckas på ett tidigt stadium. Räddningsinsatsen blir ofta bättre och kostnaderna och konsekvenserna av exempelvis en skogsbrand mindre.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!