Torkel Rasmusson ger ut nytt soloalbum

Den 27 september kommer Torkel Rasmussons nya soloalbum "Farväl kapten". Han tillbringar numera mycket sommartid i Silte.

Torkel Rasmusson.

Torkel Rasmusson.

Foto: Torkel Rasmusson ger ut "Farväl Kapten".

Gotland2019-09-24 12:00

–  Vi har spelat in i två sejourer, först förra försommaren och sen runt jul, vi slutade i januari. Jag har skrivit samtliga 14 låtar utom "Body and soul" där jag skrivit den svenska texten. 

– Den gjorde jag nån gång på 1980-talet, annars är låtarna från de senaste två-tre åren, berättar Torkel Rasmusson, som säger sig ha väldigt dålig arbetsdisciplin.

– Det blir som det blir. 

Han är välkänd från Gunder Hägg/Blå Tåget-åren men nu med flera soloplattor bakom sig och har också givit ut diktsamlingar och verkat som journalist. 

– Sånger är som poesi. Jag står enbart för sång men gör några blygsamma munspelsinsatser på ett par låtar. 

Torkel Rasmussons signum är just hans unika, ljusa röstläge. Bland annat sjunger han originalversionen av "Den ena handen vet vad den andra gör" som under den ändrade titeln "Staten och kapitalet" blev Ebba Gröns största hit. 

– Den hör inte till min fördel, jag var befriad från sång i skolan. Det råkade bli så när vi satte Blå Tåget, Tore Berger och jag blev dom som skulle sjunga. Men lite kul att den känns igen är det, medger han. 

Medverkande musiker på skivan är bland andra Roland Keijser på sax och flöjt, även han tidigare Blå Tåget-medlem. Han avled i januari och skivtiteln är tillägnad honom.

– Det var väldigt fint att han kunde vara med. Han är med på hälften av låtarna och gör fantastiska grejer.

Andra medverkande musiker är Reine Fiske-gitarr, Sigge Krantz-bas, Lise-Lotte Norelius-trummor och Lars Fredrik Swahn-klaviatur. Om det blir några livespelningar framöver är inte klart.

– Kanske om nån hör av sig, det vore kul. Jag har egentligen aldrig spelat så mycket ute, men det har blivit mer det senaste året och vi hade en releasespelning med de som spelade in plattan, berättar Torkel Rasmusson.

Och i somras gjorde han faktiskt en privatspelning på Gotland. Närmare bestämt vid Tellungs, Stånga, hos paret Hasse Lindroth/Helene von Bahr. Med sig då hade han två musiker, Jonny Wartel och Torgny Sjöstedt, från Göteborgsbandet Resan, namnet efter en av Torkels sånger.

Torkel Rasmusson tillbringar numera en hel del tid på Gotland. 

– Jag har Silte som bas. Vi har kåk där jag och min fru, sen tre år tillbaka, innan hyrde vi på olika håll. Men det blir mest sommartid, jag är en gammal man men kan vara där rätt länge, i somras tre månader. Men vi stänger huset på vintern. 

Tidigare Blå tåget-medlemmen, Roland Keijser, som gick bort i januari i år är en av dem som spelar på den nya plattan.
Tidigare Blå tåget-medlemmen, Roland Keijser, som gick bort i januari i år är en av dem som spelar på den nya plattan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!