Total oenighet om skolorganisationen på ön

"Det finns ingen enighet om nånting." Så sammanfattar Håkan Onsjö (M) det möte som skulle ena alliansen i frågan om en ny skolorganisation.

Stefan Nypelius (C) hoppas på ett beslut om skolorna den 24 november. Håkan Onsjön (M) anser att oenigheten är total och att man inte kan enas till nästa sammanträde. I bakgrunden Öja skola, en av de man inte är överens om.

Stefan Nypelius (C) hoppas på ett beslut om skolorna den 24 november. Håkan Onsjön (M) anser att oenigheten är total och att man inte kan enas till nästa sammanträde. I bakgrunden Öja skola, en av de man inte är överens om.

Foto: Motage

Gotland2020-11-02 07:43

I onsdags samlades allianspartiernas fullmäktigeledamöter för att diskutera skolfrågan. Ett avgörande närmar sig. På tisdag sammanträder barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott, och den 24 november har nämnden sitt sista sammanträde för året. 

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Stefan Nypelius (C) hoppas på en bred överenskommelse för att få en långsiktig lösning. Efter onsdagens möte arbetar han med att sammanfatta partiernas åsikter i ett protokoll.

– Jag ska försöka sy ihop det vi är överens om, säger han utan att nämna vad han anser att man är eniga om.

Håkan Onsjö är Moderaternas representant i barn- och utbildningsnämnden. Han tycker att allianspartierna står mycket långt ifrån varandra. Moderaterna anser att skolutredningen är välgjord och har en långsiktig lösning, medan han uppfattar att Centerpartiet oroas för opinionen och inte vill lägga ner en enda skola.

– Vill de andra ha en annan lösning än den som presenterats så måste de peka ut vilka grunder de har för det, säger han och fortsätter:

– Skolorganisationen borde handla om långsiktigt pedagogiskt lärande, men nu diskuterar vi helt andra frågor. Barn ska inte användas för landsbygdsutveckling. 

Håkan Onsjö tror inte att någon enighet uppnås i arbetsutskottet, och han tror inte att nämnden kan fatta ett beslut den 24 november.

Stefan Nypelius hoppas att ett beslut kan tas den 24 november, men håller öppet för att kalla till ett extra sammanträde i december. Längre kan man inte vänta om större förändringar ska genomföras till höstterminen 2021.

Ursprungsförslaget som presenterades i början av september innebär nedläggning av åtta skolor. Projektledaren Kristoffer Strehlenert har efter det fått ett tilläggsuppdrag om att utreda en organisation där skolorna i Öja och Kräklingbo behålls. Den utredningen har politikerna nyligen fått. Men det finns andra frågor i svang som väntar på svar. Kristoffer Strehlenert hoppas att arbetsutskottet sorterar ut och prioriterar vilka som ska utredas. Annars är risken stor att förvaltningen överhopas med utredningsuppdrag. 

Socialdemokraterna har bland annat efterlyst ett besked om hur organisation och kostnader påverkas om man behåller förskoleklass och lågstadium (F-3) i de skolor som hotas av nedläggning.

– Ska vi utreda förslaget om att behålla F-3-enheter blir vi inte klara till den 24 november. Samma sak gäller Vänsterpartiets förslag om att slopa det fria skolvalet för regionens skolor, säger han och fortsätter:

– Enheter med F-3 har vi redan utrett. Det är ett känt faktum att i svåra frågor vill man alltid ha mer information. Det kan leda till att vi drunknar i tilläggsuppdrag.

För att få en bred uppgörelse om skolorganisationen behöver samtal även föras med oppositionen, anser Stefan Nypelius. Men några kontakter med de rödgröna har inte tagits ännu.

Jonathan Carlsson är Socialdemokraternas ledamot i arbetsutskottet. Partiet har tagit fram ett förslag som han kallar en långsiktig medellösning. På tisdag yrkar han att ett förslag utreds där enheter med F-3 och högstadiet i Fårösund behålls.

Jonathan Carlsson inser att förslaget kräver en hel del utredningsarbete, och beklagar den tidspress som skolfrågan hamnat i. Han är inte främmande för att töja på tidsramarna.

– Vi ska inte rusa igenom det här, då är risken stor att vi tar förhastade beslut.

Skolförslaget

I utredningen "Framtidens förskola och grundskola" som presenterades i början av september föreslås nedläggning för skolorna i Stenkyrka (F-6), Endre (F-6), Vänge (F-6), Kräklingbo (F-6), Eskelhem (F-3), Sanda (F-5), Stånga (F-6) och Öja (F-6). Dessutom föreslås nedläggning av högstadiet i Fårösund, där eleverna bussas till Solklintsskolan i Slite.

För förskolorna föreslås nedläggning av Linden och Bryggaren i Visby.

Förslaget beräknas spara cirka 15 miljoner kronor per år.   

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!