Trä är framtidens miljövänliga byggmaterial
Debatten om kalkbrytningen på Gotland har pågått under många år och nådde lite av en kulmen i samband med Nordkalks planer på en ny täkt i Ojnareskogen. Då diskuterades mest kalkens betydelse i renings- och miljöprocesser inom bland annat stålindustrin. Men nu har den andra stora kalkutvinnaren – cementindustrin – hamnat i fokus. Utökade brytningstillstånd behövs nämligen för att säkra verksamheten i Slite.
Idag är det populärt att prata om klimatsmarta och miljövänliga val och ett sådant är definitivt valet av byggmaterial till våra hus. Under lång tid var trä och sten i stort sett det enda byggmaterialet i Sverige. När sedan betongen gjorde sitt intåg försvann byggandet av trähus nästan helt, bortsett från produktionen av villor och fritidshus.
Ur miljösynpunkt är trä oslagbart och vårt enda förnyelsebara byggnadsmaterial. En odiskutabel fråga är att kalkbrytningen skapar stora sår i naturen som består för evigt. Ett kalhygge blir däremot beväxt med ny skog under en mansålder.
Därför är det positivt att det nu runt om i landet upplevs en träbyggboom för flervåningshus i trä. Branschfolk framhåller det positiva med bland annat halverad byggtid, tystare byggprocess och en behagligare inomhusmiljö. Eftersom trähus också är betydligt lättare möjliggör detta byggande på ytor med sämre markförhållanden. Kostnaden blir densamma som för traditionellt byggda betonghus.
För Gotland skulle det vara bra PR att öka byggandet med förnyelsebart material och därigenom medverka till minskad miljöpåverkan. Men det ena byggmaterialet förtar inte det andra. Kombinationen av gotländskt kärnvirke och betong borde vara rena drömmen för nytänkande byggherrar och arkitekter.
Mats Jönsson
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!