Efter Cementas problem, som riskerar att ställa byggindustrin utan cement, har diskussionen startat om alternativ till att bygga med betong. Det finns exempel på byggföretag som övergått till att använda trä, exempelvis Arriba som byggt hus med trästommar på A 7-området och nu fortsätter i kvarteret Klövern vid Kolonigatan intill Södervärnsskolan.
Vid byggföretaget Wisab påbörjades planeringen för att ersätta betong med trä långt innan cementproblemen dök upp. När radhusen i kvarteret Bläckfisken på norr i Visby ska byggas tänker bolaget använda den hybridlösning som tagits fram vid bolagets anläggning i Träkumla. Där har Wisabs dotterbolag Wisby Byggelement AB sedan 1990-talet gjutit byggelement i betong, som bland annat använts vid byggen åt Gotlandshem och HSB.
På senare tid har fabriken tagit fram en hybridlösning.
– Det är en ny väggkonstruktion där vi har en betongstomme med en träfasad. Användningen av betong minskar med 25- 30 procent, och miljöpåverkan med 30 procent, säger Robin Ansin som är vd för Wisby Byggelement.
De elva radhuslägenheter som är den fjärde och avslutande etappen i kvarteret Bläckfisken kommer att se ut som trähus, men får en betongstomme.
Trots miljöpåverkan har betongstommar sina fördelar.
– De är bra för att minska brandrisken och störande ljud, säger Charlotte Magnusson som är miljöansvarig vid Wisab.
Även om Wisab byggt helt i betong tidigare har en del av husen fått miljöklass silver, bland annat de som färdigställts åt HSB och Gotlandshem på gamla A 7-området.
Nu väntar bolaget på att det första huset i kvarteret Bläckfisken ska få Svanenmärkning.
– Vi får besked om några veckor. Det blir det första flerbostadshuset på Gotland med Svanenmärkning, säger Charlotte Magnusson.
I det första huset i kvarteret Bläckfisken var det inflyttning den 1 juli. På översta våningen återfinns Lena och Roland Di Corsi, men en uteplats i tre väderstreck som är större än lägenheten.
– Vi trivs fantastiskt bra, säger Roland som från översta våningen har en fantastisk utsikt.
Arbetet pågår med hus nummer två, där det blir inflyttning under andra kvartalet nästa år.
– Vi börjar bygga det tredje huset i slutet av året, med inflyttning i slutet av 2022. När det gäller radhusen räknar jag med byggstart nästa sommar. Att vi bygger med fasader i trä kommer inte att göra dem dyrare, säger Wisabs vd Stefan Melander.