Träd kan stoppa hotellet på Göransgården
Efter mer än tre års väntan fick Magnus Wiman i höstas regeringens klartecken för att bygga om Göransgården till fyrstjärnigt hotell. Men nu har processen hakat upp sig igen.
Utsikt. Mer havsutsikt än så här är det inte från huvudentrén på Göransgården. Magnus Wiman vill kunna marknadsföra sitt fyrstjärniga hotell med att det har utsikt mot både havet och ringmuren.
Foto: Rolf Jönsson
- Jag har ingenting emot träd. De är vackra. Men träd finns också överallt och eftersom ringmuren är så unik så ska den inte skymmas av träd.
Det säger hotellägaren Magnus Wiman, som efter en lång överklagandeprocess, har fått klartecken för planen att bygga ut Göransgården och göra det till ett fyrstjärnigt hotell med 90 rum och spa-anläggning. Magnus Wiman har betalat in en handpenning till kommunen, men innan fastighetsaffären slutförs kräver han att kommunen röjer upp och glesar ur träden mellan Göransgården, muren och havet.
- När affären blev klar 2004 tog jag genast upp frågan med kommunen. Jag ville att de skulle upprätta en skötselplan och glesa ur med några träd varje år, så att det inte skulle bli så dramatiska ingrepp. Men ingenting har hänt, bortsett från att jag strax före jul fick ett telefonsamtal om att de bestämt sig för att ta ner tre träd.
"Får sitta i min lövskog"
Om Magnus Wiman får som han vill så kommer det att försvinna betydligt fler träd i området. Göransgården omgärdas av träd och buskar av alla slag. Lummigt och fint, visserligen, men de framtida hotellgästerna kommer bara att kunna ana glimtar av havet om man inte glesar ur.
- Och bort mot muren liknar växtligheten närmast en djungel, säger Magnus Wiman.
Magnus Wiman har tröttnat på kommunens ointresse för frågan. Nu sätter han hårt mot hårt. Innan han tänker slutföra köpet och dra igång den stora ombyggnad som beräknas kosta omkring 100 miljoner kronor, kräver han att kommunen ska upprätta en plan för röjning.
- Jag litar inte ett smack på kommunen. Om jag betalar innan det finns en tillfredsställande lösning så kommer de att håva in pengarna, strunta i mig och sedan får jag sitta där uppe i min lövskog. Jag gör ju inte det här för att vara besvärlig, utan för att det är viktigt för mig. Det hotell jag bygger måste ha möjlighet att förränta sig och utvecklas, säger Magnus Wiman.
Hittills har Magnus Wiman bara diskuterat träden omkring Göransgården med tjänstemän. Nu lyfts frågan till det politiska planet. I början av februari kommer saken att tas upp vid ett möte där både kommunalråd och tjänstemän kommer att närvara.
Kontraktet ogiltigt
Men frågan är om det kommer att bli någon havsutsikt för hotellgästerna. Lars-Gunnar Wedin, som är exploateringschef på tekniska förvaltningen, anser att man ska vara rädd om träden i området:
- De fyller sin plats och vi är inte beredda att fälla några träd, mer än möjligen tre till fem stycken i riktning mot muren. Jag förstår om Magnus Wiman vill öppna upp och få utsikt, men det var under de här förutsättningarna som han gick in i avtalet, säger Lars-Gunnar Wedin.
Efter flera år av väntan är Magnus Wiman sugen på att börja bygga. Om trädfrågan löser sig så kommer bygget förmodligen att kunna starta redan under våren. Han har inte för avsikt att hoppa av affären.
Men han kan förmodligen göra det om han ändå vill, för i nuläget finns det inget formellt avtal om Göransgården mellan honom och Gotlands kommun. Det avtal som tecknades 2004 var ett villkorat avtal. Det byggde på att planen skulle vinna laga kraft. Och ett villkorat kontrakt gäller bara i högst två år.
- Därför ska vi träffas och reda ut vad som gäller. Nu när planen äntligen är klar så måste det ju hända någonting med Göransgården, förklarar Lars-Gunnar Wedin.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!