Träden dör av torkan: "Det kan bli allvarligt"

Naturen börjar redan klä sig i höstskrud. Ännu en torr sommar gör att träden går i dvala, stänger av. Frågan är hur mycket stress de klarar.

Tidiga höstfärger. Träden går in i höstvila när det inte finns något vatten.

Tidiga höstfärger. Träden går in i höstvila när det inte finns något vatten.

Foto: Sofie Regnander

Gotland2020-08-24 06:00

Tysklands skogar befinner sig i kris, kan man läsa i olika medier. Torka och höga temperaturer flera år i rad har lett till att över en miljon träd dött sedan 2018. Det började med att granar dog, nu har även bokar och ekar drabbats. Man talar om att tyska skogar närmar sig en kollaps på grund av klimatförändringarna.

Även på Gotland har det varit regnfattigt de senaste åren. Och redan nu, i mitten av augusti, märks torkan tydligt i naturen. På många håll har träden antagit höstfärger och börjat släppa sina löv.

– Det är en försvarsmekanism. De stänger av och går in i en tidig höstvila, förklarar Ingvar Hansson och Karolina Sundblad, skogskonsulenter vid Skogsstyrelsen på Gotland.

I Tyskland talar man om katastrof och här på Gotland får träden uthärda ännu en torr sommar. Hur mycket stress klarar de av?

– De flesta kommer säkert att klara sig. Träd är ganska tåliga, säger Karolina.

– Men det är lite knivigt. Vi hade ju den extremt torra sommaren 2018 och då hade vi ett stort stråk av tallar i Bro som dog. Det var konstigt för tallarna är torktåliga med ett djupt rotsystem. Så det måste väl tyda på väldigt lågt växttillgängligt vatten. Får vi sådana perioder flera år i rad så vet vi inte hur det slutar, säger Ingvar.

Han berättar också att torkan varit bekymmersam för skogsägare som ska föryngra. De får plantera nytt år efter år då plantorna inte hunnit rota sig och dör. Oerhört kostsamt förstås.

– Man ska inte nonchalera situationen. Fortsätter det så här så kan svampar och skadeinsekter gynnas och angripa de nedsatta träden. Det kan bli allvarligt, säger Ingvar.

På fastlandet har man drabbats av utbrott av granbarkborre som dödar gran i stora mängder. En konsekvens av det torra och varmare klimatet.

– Vi har granbarkborre här på ön också, men vi har som tur är mycket tall, cirka 70 procent, på Gotland. Hade vi haft mycket gran, då hade det varit katastrof, säger Ingvar.

Så hur ska man mota problemet?

– Som markägare är det bra att tänka sig för och planera föryngringen redan innan man avverkar, säger Karolina

– Vi för också ut att det är viktigt med variation. Att man anpassar träden efter marken, planterar björk och gran där det är lite fuktigare och tall på lite torrare partier. Att man ska försöka undvika monokulturer. Det blir en friskare skog som står bättre och inte lika lätt angrips av svampar och skadeinsekter. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!