Trädgård 38
Varsågoda, här återges ett brev till redaktionen från Lena Nygårds, som GA tidigare berättat om:
Stora Gåsemora. Ann-Marie Hellström visar ett gammalt fotografi från trädgården hon växte upp med.Foto: Privat
Foto:
Inventerare från Pom, Programmet för odlad mångfald har varit på ön för att samla in växter. Under tre dagar besöktes 10 olika trädgårdar, från Stora Gåsemora på Fårö till Körsbärsträdgården i Sundre. Hundraårig lavendel, lika gamla julrosor och liljor, pioner, både lukt- och bondpioner, samlades in. Till våren kommer de äldre lökväxterna att samlas in.
Dessa växter samlas in till Pom:s provodling nere på Alnarp. Sorterna kommer att jämföras med annat material som kommit in för att till exempel upptäcka dubbletter. En referensgrupp kommer sedan att besluta vilka sorter som kommer att ingå i den nationella genbanken. Två plantor av varje sort kommer att finnas där..
I DBW:s trädgård i Visby kommer också ett lokalt klonarkiv att växa fram med dessa äldre gotländska växter.
Om du har en växt, en perenn, en lökväxt, en knöl, prydnadsbuske som vuxit på platsen eller har en historia från före 1940, skriv till Pom!
POM
Box 57
230 53 Alnarp
Linnea Oskarsson, perennuppropet
Karin Persson, lök och knöluppropet
Katarina Wedelsbäck Bladh, träd
och buskuppropet
Else-Marie Strese, sparrisuppropet
Inger Hjalmarsson, frukt och bäruppropet
Stora Gåsemora
Ann-Marie Hellström berättar om vad hon minns av trädgården från sin uppväxt på gården.
Gården brukas nu av Birgitta och Thomas Söderlund.
I slutet av 1800-talet och början av 1900-talet brukades den av Michael och Sandy Ekström samt Elise och Gustav du Rietz. Under en lång tid fanns det i trädgården mycket odlingar, bland annat grönsaker, rabarber, vinbär och krusbär. Det fanns en stor fruktträdgård med äpplen, plommon och päron. I rabatter och i gräsmattan växte varje vår rikligt med enkla och dubbla påskliljor, narcisser, krokus, spanska klockhyacinter, primulor i olika färger och tulpaner. Senare blommade bondpioner i olika färger, doftpioner och liljor.
Det sägs att Elise var väldigt intresserad av trädgården. Detta intresse gick i arv till min far Gösta du Rietz. Han tog sig alltid tid med trädgården trots mycket arbete i jordbruket. Tidiga morgnar och sena kvällar fanns han där. Det sägs att när han gick i realskola i Visby längtade han hela tiden hem till trädgården.
Min mamma berättade att Sandy som var dotter till fyrmästare Bourgström på Sandön tog med sig de spanska klockhyacinterna därifrån. Kanske också ormbunken som finns i en rabatt på baksidan av huset. Karin Persson, projektledare för Lök- och knöluppropet har tidigare fått in påskliljeknölar från Gotska Sandön. Kanhända är det samma sort som växer i trädgården på Stora Gåsemora.
Även om trädgården nu har ändrat karaktär finns många av de tidigare växterna kvar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!