Trädgårdsdagen lockade 500 med "gröna fingrar"

Lördagens väderlek inbjöd kanske inte till att tänka på trädgårdar. Trots detta så kom omkring 500 till Trädgårdsdagen på Lövsta, lika många som när dagen arrangerades första gången förra året.
­ Vi hoppas att vi kan fortsätta att ha den här dagen även nästa år, säger Boy Larsson på ABF, som tillsammans med Tova Johansson och Ann Pettersson på Lövsta har hållit ihop programmet och ordnat med föreläsare och utställare.

Gotland2003-04-14 04:00
Tova Johansson, biträdande rektor på Lövsta, berättar att trädgårdsdagen i har varit mer utspridd, med utställare i gamla gymnastiksalen, med invigning av medelhavsträdgård och försäljning av plantor i växthuset och med föreläsningar i Lövstas konferenshus.
<span class=MR>Ändringar i programmet</span>
Till årets dag hade man ändrat på en del som inte fungerade så bra förra året. Främst gällde det föreläsningarna. Förra året hade man fjorton stycken halvtimmeslånga föreläsningar. I år var det fyra olika på en timma vardera.
Rolf Engström pratade i två omgångar, först om historiska rossorter och sedan gav han råd samt pratade om rosinventeringen. Lena Nygårds berättade om gotländsk blåärt, Astrids böna från Hall och gotlandslins. Trädgårdskonsulent Gunilla Bremer föreläste om ett år med den ekologiska trädgården.

<span class=MR>Sålde 3 500 plantor!</span>
Ute i växthuset invigdes stoltheten Medelhavsträdgården, som vi tidigare har berättat en hel del om. Det var också försäljning av plantor, en försäljning som gick mycket bra, berättar andraårseleven på naturbruksprogrammet, Johan Fogelberg. Allt gick åt. 3 500 plantor à fem kronor styck såldes!
Det var petunior, chiliplantor, pelargoner, tobaksplantor, med mera. Pengarna som försäljningen gav ska gå till en studieresa på fastlandet, kanske till Alnarp.
I gamla gymnastiksalen fanns de flesta utställarna, sammanlagt 20 stycken fanns med. Även där var det försäljning. Lotteri fanns förstås liksom information om trädgård och trädgårdsredskap. Bland annat fanns information om kommunens rehabiliteringsträdgård på Korpen. Råd och tips om trädgården gavs också av bland andra trädgårdskonsulent Gunilla Bremer.

<span class=MR>Forskar om hassel</span>
I ett rum strax intill höll Gotlands hemslöjdsförening till och visade hur man kan fläta bönställningar och korgar av hassel och pil. Marie Fröhlich visade hur man flätar en bönställning med pil odlad i Vänge.
Anders Lindberg, tillförordnad hemslöjdskonsulent visade vad man kan göra med hassel och han berättade också att han försöker ta reda på hur hasseln har använts historiskt på Gotland och att alla som vet något om detta är välkomna att höra av sig till honom. Vid Langska huset blir det den kommande sommaren öppen verkstad, där man kan lära sig att fläta med hassel.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om