Trädgårdsdags!

Nu är jag tillbaka med trädgårdsreportage och spalt. Det kommer inte att bli en sida varje måndag som förra säsongen, men med jämna mellanrum kommer rapporter om gotländsk odlarglädje.

Gotland2010-05-10 04:00
Hör gärna av er med tips, frågor eller glimtar från er egen trädgårdsvärld!
Jag har redan berättat om frösådder från Jonas växthus i När. Här intill finns en glimt från växtauktionen i Mästerby, ett av många sätt att dela med sig av överskottsplantor. Det är den tiden nu, när fröplantorna i fönstret börjar bli många och långa och längtar ut.
Men det är ännu lite för tidigt att sätta ut sommarblommorna. Kommer det en sen frostnatt kan det vara kört.
Viktigt att tänka på är också avhärdningen, plantorna måste vänja sig vid sol och vind.
Börja med att ställa dem i sina krukor på en skuggig, skyddad plats. Täck dem med odlingsväv om det blir kallt. Härda dem sen gradvis i solen innan de planteras ut, eller placeras i mer öppna lägen.

Senblommande perenner går bra att plantera om och dela nu på våren. De som blommar tidigt väntar man helst med till sensommaren. Sommarblommor som inte behöver förodlas inne kan direktsås i rabatten nu.
Och glöm inte att pyssla om jorden så att den blir lucker, och att fylla på näringsförrådet med gödning av lämplig sort.
Vill man ta sticklingar av krukväxter för att göra fler ska man tänka på att inte behålla fler än två-tre blad i toppen på skottet. Bladet under dessa tar man bort, och skär av stjälken precis nedanför den plats där bladet satt, den så kallade noden. Där finns anlagen för att bilda nya rötter.
Nu i lövsprickningen när saven stiger ska man undvika att beskära träd och buskar.
Däremot är tiden inne för ympning, och rosorna ska klippas nu.
Häckar brukar få sin första beskärning till midsommar.

Grönsaker mår bäst om man har växtföljd i trädgårdslandet. Förslagsvis delar man in grödorna i fyra grupper, som byter plats varje år. Bortsett från de perenna köksväxterna förstås, vilka får en egen avdelning att växa i.
Förslag till växtföljd:
I den första odlingsrutan odlas ärtväxter som inte har så stort näringsbehov eftersom de själva binder kväve.
I ruta två har man lök, spenat, mangold, rödbeta och flockblommiga växter som morot, rotselleri och palsternacka.
I ruta tre kan potatis placeras, medan näringskrävande kålväxter, sallat och andra bladväxter hamnar i ruta fyra.
Till nästa år flyttas växterna ett steg, så att de som odlades i ruta fyra det första året hamnar i ruta ett det andra året, och så vidare.

Ett sätt att ligga steget före ogräset är att täcka jorden i trädgårdslandet med odlingsväv några veckor innan man ska börja så. Då driver man fram den första omgången ogräs och rensar bort det innan de önskade fröna sätts i jorden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!