Traditionellt och nyskapande hos hemslöjden
Jul på Langska huset betyder garanterat gotländsk slöjd och konsthantverk. Denna första adventssöndag öppnar hemslöjdsföreningens julutställning med försäljning. Jultema väntar också i slöjdcaféerna en tisdagskväll varje vecka innan jul. Stämplar, oro och paket är tema för träffarna.
Vackert och välgjort, traditionellt och nyskapande i material, färg och form karaktäriserar den skapande verksamheten hos dagens medlemmar i hemslöjdsföreningen. Utbudet som visas nu till jul ger en fingervisning om vad som är på gång inom slöjd, hantverk och konsthantverk på ön.
Gammal teknik
Tovning är ett exempel som lockar till utveckling av en gammal teknik. Kortare och längre kurser har på senare år betytt att allt fler har tillägnat sig kunskaper om förädling av ull som nu vidareutvecklats. Yvonne Habbe är ett exempel på en av många som blivit ett namn inom tovningskretsar.
Tovning lockar uppenbarligen fram kreativitet och Annika Grandelius hyacinthållare är ett exempel. Ett annat festligt och fantasifullt uttryck i tovad och färgad ull är Annika Perssons fågelformade flaskvärmare. Så långt ifrån utflyktsvarning med raggsockan som förr höll temperaturen i sirapsflaskan med en varm dryck.
Häftig stylad är också gungstolen som Helene Schuldt klätt med lurvigt pälsskinn i sitsen och prytt med färgade tygremsor som lindats runt armstöd och rygg. Det är ett uttryck som också är användbart när gotlandsljusstakar stylas om som på Konstmuseet.
Kjolväskor
Elfrida Ahlby, ung gotländska under utbildning på fastlandet, visar ljuvliga kjolväskor i modern tappning utifrån en modell som ännu bärs till dräkt i bland annat Dalarna. Nyskapande traditionell är också exempelvis Anne-Marie Appelqvists stickade trekantschal i handspunnen ull.
Lera, trä och metall är i minoritet bland textilierna men för den skull inte kommande till korta. Den keramik som ställs ut på Langska är utsökt med Ulla Ahlby och Ulla Everz som var för sig visar fram två temperament i skapandet, den ena mer elegant och polerad och den andra mer ruff och kraftfull.
Knivar med utsökta blad, fint formade skaft i utvalda träslag och med välgjorda slidor gör PG Svensson och Stefan Possner skär ut vackert formade fåglar med struktur och färg i plåt. För den som lyfter ögat i det mindre utställningsrummet möter blicken fågelautomater gjorda i björkved med hatt att lyfta för frö och fot för fåglarna att äta ur.
I hemslöjdsföreningens jul på Langska finns också utrymme för den traditionella slöjden i vävnader, en kunskap som Maj-Britt Glifberg förvaltar med nu för tiden klassiska vävnader i bland annat damast, tuskaft och plattväv.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!