Traditionen att äta lammskalle avslöjar parasit vid besiktning

Parasiten fårstyng är långt ifrån så ovanlig som SVA rapporterade om förra veckan. Gotlänningars tradition att äta lammskalle, innebär att det händer då och då att parasiten avslöjas vid besiktningar.

Parasiten fårstyng förekommer då och då på Gotland och upptäcks n'r man besiktar livsmedel som ska anrättas som lammskalle.

Parasiten fårstyng förekommer då och då på Gotland och upptäcks n'r man besiktar livsmedel som ska anrättas som lammskalle.

Foto: Sšderlund Tommy

Gotland2025-01-29 12:00

Nyheten i korthet

  • Traditionen att äta lammskalle på Gotland har lett till upptäckten av parasiten fårstyng, som inte är så ovanlig som tidigare rapporterat.
  • Fårstyng, en fluga som lägger sina ägg i fårets näsborrar, har hittats på Gotland under lång tid, enligt länsveterinär Ebba Schwan.
  • Trots att parasiten kan orsaka problem för fåren, verkar den inte utgöra något större problem på Gotland. Om man misstänker problem kopplade till fårstyng bör man kontakta sin veterinär.

Parasiten fårstyng har hittats på Gotland under lång tid, berättar länsveterinären Ebba Schwan efter att SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt, rapporterat att det första officiella fyndet av fårstyng sedan 1800-talet nu gjorts på Gotland.

Nyheten har orsakat stor uppmärksamhet nationellt.

– Vi har fått höra från livsmedelsinspektörer och slaktare att fynd av fårstyng förekommit på Gotland under lång tid, åtminstone ett tiotal år. Att det först nu finns ett rapporterat sjukdomsfall kopplat till fårstyng, talar för att det är väldigt sällan som flugan och dess larver orsakar problem, säger länsveterinär Ebba Schwan.

undefined
Genrebild. Den gotländska traditionen att äta lammskalle har gjort att parasiter påträffats lite då och då vid besiktning.

Fårstyng är en fluga som lägger sina ägg i fårets näsborrar och larverna tar sig till bihålorna där de utvecklas och lever som parasiter på fåren. Det innebär att larverna upptäcks först om man inspekterar skallen, vilket inte görs så ofta vid slakt. Traditionen att äta lammskalle på Gotland innebär dock att huvudet undersöks innan det klassas som livsmedel. Det är då man ibland hittat larverna.

– Det är möjligt att parasiten finns på fler platser i Sverige men det vet vi inte i nuläget, säger Ebba Schwan.

Det är alltså ingalunda något nytt fynd på Gotland.

– Vi har inte kopplat det till någon stor sjuklighet så det verkar inte utgöra något särskilt problem här men vi har inte alla fakta på bordet. 

undefined
Parasiten sades inte ha påträffats sedan 1800-talet, men det visar sig vara inkorrekt.

Parasiten sprids när fåret nyser ut larven och förpuppas i marken för att sedan omvandlas till fluga. Djuret kan få ökat nosflöde och nysningar och bli oroliga när de vuxna flugorna svärmar, vilket kan göra att de äter sämre. 

Tackan från Gotland som SVA obducerade och hittade fårstyng på, uppvisade centralnervösa symptom. Det var anledningen till att man gjorde en noggrannare undersökning och hittade senare larver på flera vuxna djur från olika besättningar.

Om man upplever problematik som man tror kan vara kopplat till fårstyng ska man kontakta sin veterinär.

– Rekommendationer kring isolering och avmaskning gäller allmänt vid försäljning och inköp av djur och förväntas ha effekt även mot fårstyng, säger länsveterinär Ebba Schwan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!