Trafiken och boendet huvudämnen i debatten

­Sänk hastigheten till 20 km!
­Sätt portar i murportarna!
­Ska Visby bli sist i världen när det gäller att lösa trafikproblemen i stadskärnan?
Som väntat och vanligt var det trafikfrågan som vållade längst och intensivast diskussion när den framtida vården av världsarvet Visby diskuterades.
Men också hur man skall förhindra ett ökat antal sommarhus. Boendetrenden är dock positiv. Inte på 50 år har det bott så många i innerstaden, nära 3 000.

Gotland2002-05-15 04:00
Det nya handlingsprogrammet med åtgärdsplan för världsarvet Visby, "Världsarvet Hansestaden Visby inför 2000-talet", var bakgrunden till det informationsmöte som på tisdagskvällen hölls i Sävesalen med 40-talet engagerade deltagare.
Programmet, som utarbetats av Hansestadsgruppen, ger förslag till lösningar av aktuella frågor om hur Visby innerstad ska bevaras och utvecklas för att vara konkurrenskraftig och attraktiv.
Fem viktiga delområden med huvudmål är:
En levande innerstad. En levande och kreativ stadsdel för utbildning, kultur, boende, statlig och kommunal förvaltning, handel och övrigt näringsliv.
Trafik. Förbättra trafikmiljön grundat på de oskyddade trafikanternas villkor genom bland annat minskad biltrafik så att hänsyn även tas till kulturmiljön.
Säkerhet och trygghet. Ökad säkerhet och trygghet.
Miljö. Hansestaden Visby skall utgöra en god och hälsosam livsmiljö som grundas på en långsiktigt hållbar utveckling.
Delaktighet och kunskapsspridning. Öka kunskapen om världsarvet. Bättre utnyttja det i marknadsföringen av Visby och Gotland. Uppfylla åtagandena i enlighet med Unesco:s världsarvskonvention.
<span class=MR>Trafikdebatten</span>
Av dessa var det utan tvekan den framtida trafiken i innerstaden som vållade den intensivaste debatten.
Gun Westholm, S:t Hansgatan, nyss hemkommen från Riga, konstaterade att där han man löst problemet via vägspärrar där det kostar motsvarande 80 kronor att köra in i innerstaden.
Och i många tyska medeltidsstäder har man gjort det så svårt som möjligt att ta sig fram.
­ Ibland undrar man om Visby ska bli sist i världen att lösa problemet med trafiken i den gamla stadskärnan. Det går långsamt fram, menade hon.
Lars Gibson, Odalgatan, föreslog att man sätter i portar i ringmurens portar.
­ Ta sen betalt, det skulle lösa kommunens budgetproblem.
En kvinna boende på Smedjegatan undrade över den mystiska grå hinna som lagt sig över fastigheten de senaste två åren och där det varit betydligt värre i år.
­ Lägger man kalk i det som sprids ut på gatorna.
Hon föreslog också en generell sänkning av hastigheten till 20 km och fick medhåll för detta.
Lars Grönberg, S. Murgatan, som är ingenjören bakom handlingsprogrammet, konstaterade att man fick kolla upp vad hinnan kunde emanera ifrån.
Det kom också protester mot att trafiken blir oerhört koncentrerad på vissa genomfartsgator när trafiken stängs av på allt fler som nu Adelsgatan.
Lars Grönberg:
­ Trafikområdet är stort så vi får återkomma efter analys.
Göran Örtbrant, St. Torget, ville nyansera trafikdebatten.
­ Villaboende i innerstan vill kanske ha nolltrafik. Men mångfalden skapar attraktiviteten och man gör det lätt för sig om man säger att det ska vara bilfritt året runt.
I handlingsprogrammet konstateras också bilismens dubbla natur: "Trafiken är en av många olika komponenter som bidrar till en rik, levande och väl fungerande stad. Samtidigt utgör trafiken ett av våra allvarligaste miljöproblem".
<span class=MR>Åretruntboende</span>
En debattrunda togs också om hur man förhindrar att Visby bara blir en femveckors sommarstad och då framför allt hur man omöjliggör att fastigheter förvandlas till sommarhus.
Byggnadsnämndens ordförande P-O Jacobsson, Näs, redogjorde för det omdebatterade försöket för några år sedan då kommunen hade rätt att gå in och till samma pris förköpa en fastighet som såldes för fritidsboende.
Detta för att vidareförsälja till fastboende. Ett försök som avbröts efter endast ett praktiskt fall.
­ Sen la Gotlands kommun av. Det var inte förenligt med god kommunal ekonomi. I dag finns ingen tendens att vidta några drastiska åtgärder och just nu har vi ingen bärande idé för hur det här ska gå till.
P-O Jacobsson konstaterade också att det saknas lagstiftning i denna riktning.

<span class=MR>Utflyttning i malpåse</span>
En deltagare undrade över när vissa kommunala verksamheter skall flytta ut från innerstaden och till A 7-området som tidigare planerats. En samlokalisering i ett nybygge har diskuterats för bland andra tekniska förvaltningen och byggnadskontoret.
­ Vet ej, svarade P-O Jacobsson.
En förutsättning är att fastigheterna som då överges i stort sett skall ge motsvarande nybyggnadspriset.
­ För satsa på kontor, det gör vi inte i Gotlands kommun i dag.
Befolkningstrenden i innerstan - där faktiskt minst hälften av de ca 1 900 byggnaderna är trähus och 175 byggnadsminnen, högst antal i landet - är dock positiv. Under 1990-talet har invånarantalet ökat med ca 400 personer till nära 3 000.
­ Det har inte varit så högt på 50 år, konstaterade Lars Grönberg.
Programmet är nu ute på en bred remissrunda som pågår till 25 maj. En slutbehandling sker sedan av kommunfullmäktige under ett av sammanträdena i höst.
Fotnot: Det var 6 december 1995 som Unesco beslutade att uppföra Hansestaden Visby på världsarvslistan.





Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om