Under jul och nyår tar många bilen till släkt och vänner. Det ökade trafiktrycket ökar risken för allvarliga olyckor. Enligt Dina Försäkringars sammanställning omkommer årligen cirka 14 personer i trafiken under denna helg, betydligt fler än under en genomsnittlig helg.
Lokalt har vi varit förskonade från dödsolyckor under storhelgerna i några år. Senast det inträffade en trafikolycka med dödlig utgång på Gotland, under perioden 20 december-12 januari, var för sju år sedan.
Det betyder inte att de blivit färre sett över hela året – varje år omkommer minst en person till följd av trafikolyckor på Gotland.
– Sett till dödsolyckorna så har de ökat över tid. Man trodde att vi skulle se en nedgång som en effekt av att färre varit ute och rest under pandemin, men vi har inte kunnat se det heller, säger Anna Rönnle, mångårig trafikexpert på Gotland.
En del av hennes arbete, på trafiksäkerhetsorganisation Atentis, går ut på att mäta hastigheter på öns vägar för att jämföra över tid. Enligt mätningarna har hastigheterna överlag sänkts.
– Det verkar vara en trend. Färre personer kör över hastighetsgränsen men vi ser också att de som inte håller hastigheten kör väldigt mycket för fort.
Självklart är hastigheten en viktig faktor, särskilt under jul och nyår då temperaturerna ofta hamnar på nollan eller lägre. Men Anna Rönnle har en annan spaning kring gotlänningarnas resande.
– Vi är så förbaskat dåliga på Gotland att planera vårat resande. Det är ju för att man bara tänker på målet, inte resan dit.
Ett exempel på dålig eller ingen planering är hur vi packar bilen.
– För mycket eller fel lastad packning kan förstärka en sladd. Man glömmer att omfördela trycket i däcken, det är jättevanligt.
Merparten av problematiken handlar om att vi har bråttom, understryker Anna Rönnle.
– Rådet är väl att man kanske struntar i att åka till mormor och farmor samma dag. Att det inte blir en massa måsten. För skulle det slå till och bli halt på Gotland i jul, borde vi kanske tänka om.
Och så var det spriten.
– Återigen, vi ska kanske inte så långt. Det blir någon snaps eller lite glögg. Det gör att vi reagerar långsammare och är förstås inte okej i trafiken.
– I de här dagarna är det många som reser på vägarna med sina nära och kära, på väg till något kul. Det är därför så extra tragisk när det händer olyckor under julen, fortsätter Anna Rönnle.