På söndagen fick Destination Gotland ställa in två avgångar och ännu fler blev försenade på grund av de kraftiga vindarna på Östersjön. Under måndagen blev det fortsatta förseningar både på Nynäs- och Oskarshamnslinjen.
– Vi dras fortfarande under måndagen med vissa förseningar på fartyget M/S Visborg. Hon går både norra och södra linjen så det kommer bli förseningar både till och från Oskarshamn och Nynäshamn, säger Marcus Risberg, vd för Destination Gotland.
– Det kommer bli förseningar på alla de fem turer som fartyget M/S Visborg kör under måndagen, men under morgondagen (läs: tisdag, reds. anm.) ska problemen vara lösta, fortsätter han.
Hur många resenärer som har blivit påverkade kan Marcus Risberg inte svara på i nuläget, men de resenärer som hade biljett till någon av de inställda avgångarna under söndagen blev ombokade och kunde åka samma dag. Under söndagen fick en tur- och returresa till Nynäshamn ställas in och många avgångar blev försenade med flera timmar. Något som fortsatte under måndagen.
Söndagen vecka 32 är en av sommarens mest populära resdagar. Medeltidsveckan som i år lockat ett stort antal besökare är över och många vill åka hem från semestern.
– Det är många som blivit påverkade av det här under gårdagen och under dagen. Vi förstår att det är frustrerande som resenär att behöva ändra sina planer. När det är förseningar är det inte en fråga om ombokningar. Men färjorna som ställdes in bokades om så att alla passagerare kunde åka med någon av de sju avgångarna som vi hade under samma dygn, säger Marcus Risberg.
Under natten mellan söndag och måndag, runt midnatt, blev trycket från resenärer som skulle av färjan i Visby så högt att polis fick åka ner till hamnen för att dirigera trafiken.
– Flera turer hade ställts in eller flyttats så det var jättemycket trafik vid hamnen. Det var haveri vid infarterna. Vi var där nere i ungefär en timme och dirigerade trafiken innan det löste upp sig, säger stationsbefälet Roger Nyd.
– På grund av de här förseningarna vi hade i söndags så hade vi tre avgångar som kom ganska tätt inpå varandra och i stora volymer. Så det var mycket fordon som skulle köra av väldigt nära inpå varandra där under natten, säger Marcus Risberg.