Trafikkaoset snart historia
I takt med att nya företag och butiker etablerat sig på Skarphäll i Visby, har antalet bilister, cyklister och fotgängare ökat rejält. Så pass mycket att både företagare och politiker nu tycker att det måste göras något åt trafiksituationen.
Företagare. Susanne Widange har jobbat på Skarphäll i femton år och märker hur det ökade antalet bilar skapar problem.
Foto: Rolf Jönsson
- Jag undviker att ta bilen, men när jag gör det är det ju hopplöst att komma ut på vägen igen. Man märker att området inte är byggt för så mycket trafik som det är nu, säger hon.
Tobias Mattsson som är ordförande i företagarföreningen Skarphäll City intygar att de många utfarterna gör det svårt för deras kunder.
- Som det ser ut idag är det nästan så att bilister väljer att köra motsatt håll när de ska ut från parkeringen bara för att undvika en vänstersväng, säger han.
Förutom att minska antalet utfarter har det även diskuterats att göra Skarphällsgatan smalare för att istället kunna låta trafik passera mellan de olika parkeringsplatserna, berättar Kjell Skalberg (c), tekniska nämndens ordförande. Att göra vägen smalare skulle även få ner hastigheten.
Ett gångfartsområde skulle också byggas som ett sätt att få ner hastigheten och underlätta för fotgängare att korsa gatan. Det kommer i sådana fall att placeras utanför Willys och Apoteket. Det innebär att vägen skulle höjas och den högsta tillåtna hastigheten skulle vara 7 km/h. Ett liknande finns idag vid Östercentrum.
- Rent säkerhetsmässigt är ett gångfartsområde betydligt bättre än ett övergångsställe. Bilarna befinner sig där på de gåendes villkor, säger Kjell Skalberg.
Ett växande område
Susanne Widange, delägare i Elhallen, har jobbat på Skarphäll i femton år och har sett hur området har förändrats. Antalet cyklister och gående har ökat när affärsområdet växt och Visby utvecklats.
- Förut tyckte folk att det var långt till Skarphäll, men det är det inte längre, säger hon.
Nedläggningen av Bingebyhallen samt Apotekets etablering på Skarphäll är två av de orsaker som gjort det mer populärt för Visbybor att ta sig till området till fots eller med cykel, förklarar Kjell Skalberg. Men även om man lämnar bilen hemma kan alla utfarter som finns vara ett problem. Susanne Widange tycker bland annat att gatubelysningen är alldeles för dålig och att det som bilförare kan vara svårt att se fotgängare sent på eftermiddagarna, när det börjat bli mörkt.
Förutom att minska antalet utfarter och bygga ett gångfartsområde vill tekniska nämnden separera varutransporter från den övriga trafiken. Det skulle i sådana fall lösas genom att bygga en väg som gick på baksidan av fastigheterna.
Några förändringar blir det tidigast om ett år och hur finansieringen kommer att se ut är ännu inte helt klart. Kommunen kommer i alla fall inte att stå som egen finansiär, utan man räknar med att en del av markägarna kommer att köpa kommunens mark, enligt Kjell Skalberg.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!