På fredagen meddelade Trafikverket att man under vecka 33 och 34 sätter upp åtta trafiksäkerhetskameror – även kallat fartkameror – längs med länsväg 147, mellan Visby och Slite.
Det är tredje gången på bara fyra år som Gotland har fått nya fartkameror. 2019 satte Trafikverket nämligen upp åtta kameror längs med länsväg 140. I fjol var det länsväg 148 som var i fokus – och även då placerade myndigheten ut åtta kameror.
Anna-Sofia Welander är strategisk planerare i trafiksäkerhetsfrågor på Trafikverket. Att det satts upp just åtta kameror i taget på Gotland är enligt henne en ren slump.
– Antalet kameror beror helt på hur lång sträckan är och vilka platser vi vill placera dem på, säger Anna-Sofia Welander.
Varför sätter man upp så många kameror på en gång?
– Vi har bedömt att det är så många kameror som behövs för att få en bra effekt. När vi planerar utgår vi inte från att hastigheten ska sänkas vid en viss plats, utan vi vill att det ska gälla hela sträckan. Sedan är det ju också så att vi sätter upp kameror i båda riktningarna. Så om vi sätter upp exempelvis tio kameror längs en sträcka så är det fem i vardera riktning.
Nu har ni satt upp kameror längs en väg i taget under flera år. Varför har man inte spridit ut dem? Flera vägar hade ju exempelvis kunnat få två kameror vardera.
– Det handlar just om att vi tänker utifrån sträckor och inte punkter. Att sätta upp bara en kamera på en sträcka ger inte alls samma effekt.
Hur väljer ni vilka platser längs med vägen som kamerorna ska placeras på?
– Tack vare forskning vet vi var vi ska placera dem för att få så bra effekt som möjligt – alltså att det leder till hastigheten sänks över hela sträckan.
Enligt Anna-Sofia Welander kostar en fartkamera – inklusive montering – cirka 700 000 kronor. Det innebär att Trafikverket har lagt ut cirka 5,6 miljoner kronor för de kameror som nu sätts upp.
Gotland har fått sammanlagt 24 fartkameror under de senaste åren. Kommer det att komma ännu fler i framtiden?
– Det kan det bli, men det är inget som jag kan svara på i nuläget. Varje år tas det ett beslut om hur många kameror som ska sättas upp i hela landet. Därefter utreder vi vilka vägar som har störst behov – där hastigheterna är höga och där fler personer kör för fort, säger Anna-Sofia Welander och fortsätter:
– Jämfört med resten av Sverige är det förhållandevis låga trafikflöden på Gotland. Så efter att andra platser har fått fler kameror har det helt enkelt varit Gotlands tur nu.