Trafikverket möter regionen om Fårö-bro

BRO TILL FÅRÖ. I september kommer Trafikverket till Gotland för att komma vidare i arbetet med en bro till Fårö. Region Gotland hoppas på en färdig handlingsplan före årsskiftet.

FÅRÖSUNDSLEDEN. I september kommer Trafikverket än en gång till Visby för ett möte med Region Gotlands ledning om en eventuellt framtida bro till Fårö.

FÅRÖSUNDSLEDEN. I september kommer Trafikverket än en gång till Visby för ett möte med Region Gotlands ledning om en eventuellt framtida bro till Fårö.

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2016-08-24 06:15

Frågan om en fast förbindelse mellan Fårösund och Fårö har stötts och blötts i flera årtionden.

Inte minst varje sommar aktualiseras tankarna på en bro. I år har köerna till färjorna varit rekordlånga i juli, under de mest hektiska veckorna har väntetiderna ibland varit långt över två timmar.

Varje år transporteras runt 350 000 personbilar över det 1 300 meter breda sundet.

Trafikverket har redan tidigare gjort en förstudie av en fast förbindelse mellan Fårö och Gotlands fastland. Där vägdes flera skilda aspekter in, såsom förändringar i landskapet, miljö, vägnät samt gång- och cykeltrafik.

Region Gotland har i sin tur gjort en översiktsplan för Fårö där man ställt sig positiv till en bro, denna antogs av fullmäktige i februari 2014.

Lena Johansson är planeringsstrateg i infrastrukturfrågor på ledningskontoret:

– Denna översiktsplan har trafikverket haft med sig i sitt vidare arbete, säger hon.

I våras hölls en träff mellan Trafikverket och regionledningen, ytterligare ett möte är planerat till september då Trafikverket kommer att presentera en uppdaterad finansieringskalkyl.

Bland annat ska man se över huruvida återbetalningstiden kan bli lägre än den 28-35 år som tidigare kalkyl visat, beroende på räntor och annat.

En bro beräknas kosta 662,6 miljoner kronor att bygga och sedan fem miljoner kronor i drift och underhåll varje år.

Kommer man under de 25 åren i återbetalningstid skulle det, menar Lena Johansson, för Trafikverket vara möjligt att låna dessa pengar från Riksgälden.

Det viktiga nu är att verkligen ha en plan för framtiden:

– Det behövs ett program, en avsiktsförklaring, där man ser hela processen för att komma vidare. Vilka delar innefattar det? Hur lång tid tar det? Det är basic för att komma framåt, säger Lena Johansson.

Bygget av en bro är dock inget som sker från ett år till nästa. Frågan är då hur trafikfrågan kan lösas under tiden.

– Det är viktigt att utreda de alternativ som finns. Trafikverket har tidigare nämnt bland annat linfärjor, vilka har högre kapacitet än de som trafikerar sundet i dag, säger Lena Johansson.

Björn Jansson (S), regionstyrelsens ordförande, säger att man politiskt avvaktar Trafikverkets ställningstagande.

– Det är ingen fråga för oss just nu, det blir det först när verket sagt vad det vill göra. Men oavsett vilket alternativ man väljer krävs det investeringar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om