Nyligen publicerade Transportföretagen en insändare i GT. Där påstås att ön har störst andel statliga vägar i "dåligt eller mycket dåligt" skick i Sverige. Det handlar sammanlagt om 643 kilometer – vilket motsvarar 44,1 procent av de sträckor som Trafikverket ansvarar för på ön – som är i behov av underhåll.
Minnesgoda läsare kommer kanske ihåg att organisationen gjorde ett liknande utspel för ett år sedan. Den gången uttryckte han sig försiktigt, Bob Kolmodin vid Trafikverkets kontor i Visby. Resultatet kan vara rimligt, sa han till Gotlands Allehanda i januari 2021.
Men det var då det. Bob Kolmodin har tänkt en del på saken sedan dess och han drar en annan slutsats i dag.
– Det där har diskuterats internt. Jag tror att Transportföretagen väger in vägarnas ålder, och därför hamnar Gotland så jävla dåligt. Men ålder är inget vi brukar ta hänsyn till i våra bedömningar, för det säger ju egentligen inte så mycket. Vi tittar istället på spårighet och ojämnhet, säger han.
Och med den måttstocken blir resultatet ett annat, framhåller Bob Kolmodin.
– Utifrån vår data och det sättet att mäta gjorde jag faktiskt en egen jämförelse med resten av landet. Vi är faktiskt näst bäst i landet, efter Kalmar.
Oavsett om det är viktigt eller inte, varför har Gotland så gamla vägar?
– För att de håller så bra. Jag tror att det beror på att det är sämre markförhållanden under vägarna på fastlandet. Bland annat är det mindre myrmark här.
Bob Kolmodin är inte ensam om att ha en annan bild än den som Transportföretagen målar upp. I en undersökning som Motormännen Gotland gjorde 2019 kom man fram till att ön är bäst i klassen – i alla fall 140-vägarna (Transportföretagen räknar även med de mindre vägarna, ska tilläggas).
Samtidigt ger Bob Kolmodin branschorganisationen rätt när det gäller den grundproblematik som lyfts i insändaren: Underhållsskulden är ett faktum.
– Vägunderhållet är eftersatt och pengarna räcker inte till för att göra något åt det. Men så ser det ut i hela landet, och Gotland är inget undantag. Våra riktlinjer är tydliga: Vi ska prioritera de mest trafikerade sträckorna. Anslagen räcker till de stora 140-vägarna och någon grej till. Sen får vi lappa och laga resten efter bästa förmåga. Så det är framför allt de mindre vägarna som påverkas. Och ju längre tid som går, desto större blir behovet, säger han.