Träkumlas försvunna kyrkfönster återfanns på Historiska museet

De lyste så tomma, kyrkfönstren i Träkumla, tyckte kantor Kristina Stobaeus.
I stället för de ursprungliga, målade fönstren sitter där vanliga fönsterglas. Ett enda av originalfönstren finns kvar. Tänk om det skulle gå att återfinna de övriga ursprungliga målade fönstren.

Foto:

Gotland2004-09-15 04:00
Kristina Stobaeus började forska i fönstrens öde. Och i våras stod hon efter flera års pusslande detektivarbete vid målet. Flera av Träkumlafönstren återfanns bevarade på Historiska museet.
Nu hoppas församlingen på att få låna tillbaka de återfunna kyrkfönstren.


Längst framme i Träkumla kyrkas kor i öster strålar en liten glasmålning i klara, granna färger. Bilden föreställer den återuppståndne Kristus, skapad en gång till kyrkans invigning 1287.
Denna kormålning är fästad längst upp i ett större långsmalt, rektangulärt fönster. Den tomma platsen nedanför berättar om att det där fått plats ytterligare två målningar som nu är borta. Och kyrkans övriga tre fönster har också de enbart fönsterglas.
­ När vi har visat kyrkan och berättat om dess historia har vi saknat originalfönstren och pratat om det skulle gå att återfinna dem. Varje gång jag är i kyrkan tänker jag på dem, berättar Kristina Stobaeus i församlingsbladet "Tre kyrkor". Och jag har undrat varför ett blivit kvar.
­ Så jag beslöt att bli lite detektiv och undersöka om det inte var möjligt att spåra upp fönstren ­ om de fanns kvar.
<span class=MR>Fönstren funna</span>
På 1800-talet övergavs kyrkan och fick förfalla. Vid andra världskrigets utbrott såg konstprofessorn Johnny Roosval till att samtliga gotländska glasmålningar monterades ner och förvarades säkert under krigsåren.
Kristina Stobaeus började söka i böcker och rådfråga dem hon gissade visste mest om detta som f. landsantikvarien Gunnar Svahnström som visade henne lämpliga böcker att söka vidare via som Roosvals "Corpus Vitrearum Medii Aevi". Hon hade också hört rykten om att någon köpt in fönstren.
Efterforskningarna gav till slut resultat.
­ Till sist hamnade jag i mars i år på Statens historiska museum i Stockholm. Chefen på medeltidsavdelningen, Göran Tegnér, tog emot och lotsade genom museets vindlingar till ett förråd där medeltida glasmålningar förvarades i ett mörkt utrymme.
<span class=MR>Som de var målade i går</span>
Och där fanns de, målningar som enligt experterna troligen har tillhört Träkumla kyrka. Och med färger som lyser som om de var målade i går. Enligt Göran Tegnér har ett par av glasmålningarna inköpts av privatpersoner men de har senare skänkts till museet. Fyra olika målningar, tre med figurer och en med blommotiv, som påminner om varandra i stilen.
<span class=MR>Fler kan finnas</span>
­ Sammanlagt tog det några år att spåra dem. Historiska museet har således fyra stycken, konstaterar Kristina Stobaeus. Jag har grunnat på var i kyrkan de ska sitta.
Men det antalet täcker inte in samtliga tomrum i fönstren i Träkumla kyrka. Så, kanske, finns det ytterligare originalfönster bevarade någonstans.
Enligt konstprofessorn Johnny Roosval är det "Träkumlarn", en ung gotlänning som gick i lära hos mästaren "Alskogarn", som har skapat glasfönstren i Träkumla som en del i sitt lärlingsarbete.
<span class=MR>Vill ha hem dem</span>
Nu bär Kristina Stobaeus på nästa dröm. Att fönstren skall återbördas till Träkumla kyrka. Det finns ett stort intresse för detta, menar hon efter att ha delgivit pastoratet sitt fönsterfynd.
Första steget blir nu att för församlingen visa bilder i naturlig storlek på fönstren som finns i museets ägo, foton som museet ordnar.
Kyrkoherde Sverker Tronet är också inne på linjen att om möjligt få tillbaka originalfönstren.
­ De kommer bättre till sin rätt i kyrkan än i ett förråd.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om