Trängselskatten en vinstlott

Stockholms trängselskatt skötes sedan i onsdags från Vägverkets kontor i Visby. Under hösten har 35 nya tjänster tillsatts här, och de första dagarna fick personalen extra mycket att göra.

Nyanställd. Therese Gunnar är en av dem som fått jobb i Visby.

Nyanställd. Therese Gunnar är en av dem som fått jobb i Visby.

Foto: Tobias Wallström

Gotland2008-01-05 04:00
- All snö i Stockholm och betalningspåminnelser som lagts på hög under helgdagarna gav mycket arbete. Det blev lite av ett elddop, men det går bra, berättar platschefen på trafikavdelningen, Mats Kvarnberg.
Snö kan göra bilarnas registreringsskyltar svårtydda när de passerar infarterna till Stockholm. De kameror som fotograferar alla fordon både fram och bak kan känna av om skylten är svår att läsa. I så fall skickas meddelande till Vägverket, där personalen granskar fotografierna.
Andra uppgifter för Visbykontoret är att skicka ut påminnelser och att prata med de som ringer.

550 sökte
35 nya tjänster har alltså tillsatts, runt 550 personer hade sökt. De flesta började i slutet av november och hade inför premiären den 2 januari utbildats för de arbetsuppgifter som administration av trängselskatt medför. Totalt arbetar nu drygt 90 personer på Vägverket i Visby.
Även på kontoret i Örebro finns ett 25-tal handläggare som Visby samarbetar med. Under några veckor finns tre av dem på plats i Visby för att bistå personalen.
Bland de nyanställda finns biträdande platschef Per Wallin, med ett förflutet på P18, samt handläggare Therese Gunnar.
- Vi känner oss välkomna här. Och hittills har det gått jättebra, alla har längtat efter att komma igång på riktigt och det är inte särskilt svårt. Utbildningen var bra och vi lär oss mer hela tiden, menar de båda.
Känns det roligt att sitta här i Visby och kolla stockholmarna?
- Så har jag inte tänkt på det. Men det är kul att vi fått det till Gotland, att allt inte måste vara i Stockholm, tycker Therese Gunnar.

Ändra bokstav
Några fuskförsök som de stött på är att ändra en bokstav på registreringsskylten med tejp, F blir E till exempel. Eller tejpa över hela skylten. På en annars snöfri bil kan skyltarna vara fullpackade med snö.
- Det är skrattretande när folk köper en bil för 650 000 kronor och sen klistrar över skylten för att fuska. Sen kommer en som är putsad och klar som inte är värd mer än 4 000, berättar Mats Kvarnberg.
När försöket med trängselskatt började 2005 fanns 450 administratörer som svarade på som mest 11 000 telefonsamtal dagligen. Kringkostnaderna har alltså minskat, liksom påringningarna. Enligt Mats Kvarnberg får man nu uppemot 1 500 telefonsamtal dagligen om hur, varför eller när man ska betala. Eller vad man ska köpa för bil för att slippa avgiften eftersom vissa miljöbilar är befriade i dag.

Flera granskningar
Nettoinkomsten av trängselskatten beräknas till 500 miljoner per år, vilket ska användas till att förbättra trafiksituationen i stor-Stockholm.
Det är alltid två personer som granskar otydliga skyltar. Innan en betalningspåminnelse skickas iväg granskas ärendet på nytt för att säkerställa att den hamnar hos rätt fordonsägare.
- Men visst, alla kan göra fel någon gång, konstaterar Mats Kvarnberg.
De flesta betalar via autogiro, tillfälliga besökare har andra betalningsalternativ. Enligt platschefen blir betalningsfuskarna allt färre. Men Mats Kvarnberg tror att personalen kan få andra uppgifter på Vägverkets kontor även om arbetet med trängselskatten skulle minska efterhand.
Det nuvarande beslutet om trängselskatt gäller för sex år.
Påbörjades 1 juli 2007, med avgift från 1 augusti.
Det finns 18 betalstationer runt Stockholm.
Avgiften tas ut 6.30-18.29.
Fritt på lördagar, söndagar, helgdagar och dag före helgdag.
Fritt under juli månad.
Kostnad är 10, 15 eller 20 kronor, max 60 per dag och bil.
Betalas inom 14 dagar.
Inbetalningskort eller fakturor skickas inte ut. Påminnelseavgift cirka 70 kronor.
Ungefär 75 procent betalar via autogiro.
Andra betalningssätt är: över disk hos Pressbyrån eller 7-Eleven, kort via Vägverkets webb på Internet, Vägverkets bankgiro 5053-0765 eller plusgiro 86 46 15-0.
Alla fordon fotograferas, uppgifterna lagras hos Vägverket tills avgiften är betald.
Dagen efter passage finns "Mina skattebeslut" på www.vv.se/trangselskatt.
Telefonnummer kundtjänst 0771-29 29 29
Undantag: utryckningsfordon, bussar minst 14 ton, diplomatbilar, motorcyklar, utlandsregistrerade bilar, militära fordon, vissa miljöbilar, de som beviljats parkeringstillstånd för rörelsehindrade.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!