Trångt i öns högstadieskolor ­ och värst är läget i Visby

Dagens lokalproblem på Säve är ingenting jämfört med hur det blir åren 2006-2009. Då kommer det att finnas omkring 900 fler elever än vad det gör i dag. Orsaken är de stora barnkullarna åren 1989-91.
Redan nu märker högstadieskolorna i Visby av den här elevpuckeln. Södervärnsskolan har fått ställa upp en paviljong med fyra klassrum i och på Solbergaskolans gård finns en med två klassrum. Annars får man inte plats med alla elever. Nästa år ökar trycket ytterligare.

Gotland2002-08-13 04:00
­ Vi har fått en jättekraftig inflyttning till Visby. Det gör att vi redan i år måste ha en paviljong med två klassrum för att klara lokalfrågan. vi har nio sjuor i år med 200 elever. Men elevpuckeln kommer egentligen nästa år, säger P-O Sahlberg, rektor på Solbergaskolan i Visby.
­ Det var stora barnkullar under åren 1989-91. Då föddes nästan tusen barn per år mot i dag cirka 650. Det märktes inte så mycket när eleverna gick i 25 låg- och mellanstadieskolor. Men när de nu ska fördelas på sex högstadier så märks det och ännu mer naturligtvis när eleverna skall börja på gymnasiet, säger P-O-Sahlberg.
Det här är egentligen ingen nyhet inom skolledningarna och inte heller hos politikerna. Man har vetat om vad som kommer att ske sedan 13 år tillbaka och har upprepade gånger talat om för politikerna om den kommande elevpuckeln.
<span class=MR>Roma ökar med 100 elever</span>
­ Till en del löser vi lokalproblemet nästa år med paviljongen och med att låta årskurs fyra vara kvar på Tjelvarskolan och använda fyrornas lokaler på Solberga för att klara lokaler för alla högstadieelever. Paviljongen kommer vi att använda för språkundervisning för olika stadier, säger P-O Sahlberg.
Också i Romaskolan väntar en anstormning. I år klarar man lokalbehovet. Men nästa år blir det troligen en paviljong, tror rektor Nils-Göran Gottlander.
­ Kanske blir det också någon kombination med Lövsta. Normalt har vi fyra klasser per årskurs. Men nu är det fem i sjuan och åttan. Nästa år blir det sex klasser per årskurs och antalet elever ökar med 100 jämfört med för ett år sedan, säger Nils-Göran Gottlander.
Om lokalproblemen ökar för högstadieskolorna så är det ingenting jämfört med gymnasiet. Etappen tre för om- och nybyggnader på Sävetomten, skulle ha varit klar för flera år sedan, pågår nu. Om ett år skall ett nytt hus norr om Desideria stå klart. där flyttar då in 540 elever och 41 lärare.
<span class=MR>F-huset rivs ej?</span>
Det är samhällsprogrammet med 450 elever och barn- och fritidsprogrammet med 90. Därtill ett helt nytt och ganska kostsamt bibliotek. Total byggkostnad är 80 miljoner kronor. Men därtill kommer inventarier, datorer och datanät.
­ Vi har tidigare äskat tolv miljoner kronor. Så mycket lär vi inte få på grund av kommunens dåliga ekonomi. Det måste till nya inventarier för det går inte att ta dem som finns i F-huset. De behövs där eftersom man har kvar naturvetenskapliga och tekniska programmen plus en del av de estetiska programmen, säger Eva Westeman, projektledare på Säve för etappen 3.
­ Det finns ju ett politiskt beslut att riva F-huset. Men personligen tror jag inte att man kan göra det. Det blir ju mycket fler elever här när vi får puckeln år 2006-2009. Då kommer det att gå cirka 900 fler elever på Säve. Då behövs F-huset, säger Eva Westeman.
Men det är inte bara på Sävetomten som det byggs nya gymnasielokaler i Visby.
Vid Herkules finns sedan ett år byggprogrammet och intill byggs nytt för elinstallations- och VVS-programmen.
Därtill har man byggt nytt på kvarteret Hackspetten mitt emot Svenska Spel, för energiprogram plus utbildning i dataelektronik.
Ett stort bygge är också Gråboskolans om- och nybyggnad. Där är etapp 2a klar. Gamla bibliotekets lokaler är ombyggda och där kan årskurs fyra börja på måndag. där är också lokaler för expeditioner och för kurator och skolsköterska.
I höst, den 15 september är det också klart för invigning av det nya biblioteket.
Årskurserna 5 och 6 får vänta med sin återflytt till i januari. Då är deras lokaler klara. Under tiden får de sin undervisning på Kabyssen och i Gråbopostens gamla lokaler.
En riktig "höjdare" blir det nya glastaket över gallerian, gången genom Gråbohuset. Drygt halva taket är nu på plats. Återstår gör delen närmast matsalen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om