Trångt på bussen: "Oerhörd belastning för chaufförerna"

Redan veckan efter att reseförbudet i landet släpptes vittnar bussresenärer om trängsel inom kollektivtrafiken. "Kommer bli katastrof när skolorna börjar", säger Jyrki Vainio, chef för kollektivtrafiken på Gotland.

Jyrki Vainio, chef för kollektivtrafiken inom Region Gotland, är kritisk till att staten inte satt upp tydligare riktlinjer för hur stor del av bussens kapacitet som får utnyttjas.

Jyrki Vainio, chef för kollektivtrafiken inom Region Gotland, är kritisk till att staten inte satt upp tydligare riktlinjer för hur stor del av bussens kapacitet som får utnyttjas.

Foto: Emelie Stenqvist

Gotland2020-06-25 07:30

I sociala medier vittnade under helgen bussresenärer om att det varit trångt på bussarna i den gotländska kollektivtrafiken. Jyrki Vainio, chef för kollektivtrafiken inom Region Gotland, är inte förvånad.

– De generella reglerna som gäller för kollektivtrafiken är att det får inte vara för trångt. Men vi har inte fler bussar att stoppa in och då blir det ibland att vi har fler resenärer än vi har kapacitet till, säger Jyrki Vainio och fortsätter: 

– Eftersom det inte finns någon definitiv gräns så kan vi alla tycka olika. Det är väldigt olyckligt, det hade varit bättre om staten sagt en procent av kapaciteten som får utnyttjas och att resten måste vara ledigt. 

Han menar att han sitter i omöjlig situation där han inte ser någon lösning. Å ena sidan har han ett uppdrag att erbjuda kollektivtrafik till alla som vill åka, samtidigt ska resorna vara säkra.

– Folk ska inte åka kollektivt, det är statens svar på frågan, säger han med viss bitterhet.

När det gäller krogar och restauranger, har länsstyrelsen tillsynsansvar, men inte när det gäller kollektivtrafiken.

– Här finns bara rekommendationer som säger att det inte får bli för trångt och att det personliga ansvaret gäller. Samtidigt ger staten chauffören ansvaret att avgöra om det är okej att köra. Chauffören får en oerhörd belastning i sin tjänst, att dels vara behjälplig för alla som vill åka buss, dels se till att dörren stängs i tid, säger Jyrki Vainio.

Att själv ta ansvar för sin trygghet och avstå från resan om man är orolig fungerar i teorin, men inte i praktiken, menar han.

– Människor har olika uppfattning om vad som är tryggt. Problemet är ju för den som redan sitter i bussen, man kanske skulle tagit ett annat beslut om man visste hur många som skulle kliva på bussen senare. Hur ska man lösa en fråga med så oklara direktiv, så att alla blir nöjda?

Jyrki Vainio ser också en stor oro inför höstens skolstart.

– Alla gymnasieelever, som inte åkt buss de senaste månaderna, ska tillbaka till skolan. Elever kommer inte att ta sig till skolan, i och med att vi kör halvtomma bussar och vi har inga fler bussar att sätta in. Vi kommer att stå med överfulla bussar eller folk som blir kvar på hållplatsen.

– Om inte staten tar ett nytt beslut snart som kommer det att bli katastrof i höst, säger Jyrki Vainio.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!