Travfesten <br>kom av sig

I går var det dukat för travfest med mersmak, när rejält uppsnofsade Visbytravet hade säsongspremiär. Solen strålade, folk strömmade till och loppen drog igång.
Då dog speldatorn.

Gotland2007-05-18 06:00
Nu var det inte Visbytravets system som havererade, utan centraldatorn på ATG i Stockholm. Effekten slog dock hårt lokalt; flera banor runt om i Sverige blev stillastående. På Skrubbs hann man köra det inledande russtravet och två av åtta varmblodslopp, innan systemet kraschade. I väntans tider hann de omkring 1 500 besökarna skärskåda de förändringar Gotlands travsällskap valt att göra inför premiären.

Man har gjort om baren, totokassorna och byggt en ny spelhörna, en oddsindikator för drive in-besökarna och en mer detaljerad informationstavla framför läktaren. Den största investeringen, närmare 1,8 miljoner kronor, ligger dock bokstavligen på banan. Efter tio års slitage fraktades ytskiktet bort och två pråmar med sten med olika storlek och struktur, skeppades in från fastlandet.

"Jäkla otur"
Efter nästan en timmes väntan beslutade tävlingsledningen att köra igång loppen igen, utan spel. Då hade många besökare redan gått hem och fler avvek när det stod klart att systemet inte fungerade.
- Det går inte att hämta ut några vinster och det går inte att spela på banan. En jäkla otur!
- Det lutade åt en bra omsättning, så råkar man ut får något sådant här, sade Visbytravets frustrerade sportchef Claes-Göran Svensson.
Han garanterade dock att alla som hade löst entrébiljett får använda den på nästa travdag, den 24 maj.

Tappar
Travintresset i stort tycks inte minska, däremot får landets banor allt färre besökare.
- Folk sitter hemma och tittar. Solvalla tappade 30 000 i fjol, jämfört med året innan. Vi tappade inte så mycket, kring 20 betalande per tävlingsdag.
Travet, som i år har 18 tävlingsdagar, är Gotlands största publiksport, konstaterar Claes-Göran Svensson.
- En vanlig tävlingsdag har vi 1 000-1 500 besökare, under sommaren 2 000-2 500 och på stordagarna uppåt 4 500.
En normal speldag omsätts 450 000-500 000 kronor enbart på Skrubbs.
Är det dessutom V65 och Dagens dubbel, så man kan räkna in det nationella spelet, blir summan 25 miljoner kronor.
På Gotland är ponnytrav mycket populärt och Skrubbstävlingarna inleds i princip alltid med ett russlopp, vilket är unikt i Sverige. Loppen ingår i totalisatorspelet och där krävs att kuskarna fyllt 16 år.
Ponny-SM den 12 juli körs dock utan toto.
- Några av Sveriges bästa ponnyer körs av kuskar under 16 år. Ponny-SM är deras dag, säger Claes-Göran Svensson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!