Tre ärenden om Gotlandsfarmen utreds
Inte mindre än tre ärenden som gäller Gotlandsfarmen utreds nu av miljöpolisen Roger Henriksson. Det senaste ärendet fick han i tisdags. Då gjordes en anmälan från miljö- och hälsoskyddskontoret om att misstanke finns att minkar olagligt har gasats ihjäl på farmen med hjälp av en bensinmotor utan avgasrening. Något som är i strid med jordbruksverkets föreskrifter.Anmälan gjordes efter begäran av miljöåklagaren Gunnar Jonasson i Stockholm.
Jo, jag fick in anmälan i tisdags. Men det skall ju först bevisas att det har skett något olagligt. Troligen har gasningen skett i december och sedan gjordes en inspektion den 21 februari. Man har filmat en gammal bil och en del slangar. Åklagaren vill nu att jag även skall utreda detta. Så nu håller jag parallellt på med tre ärenden som gäller Gotlandsfarmen, säger miljöpolisen på Gotland, Roger Henriksson.
De två andra ärendena gäller dels den frysta minkmat som upptäcktes på ett par lantbruk i mitten av april för två år sedan, dels misstanke om att verksamheten sedan nyår förra året drivs utan tillstånd.
<span class=MR>Tillståndsfrågan</span>
När det gäller frågan om att man har kört verksamheten utan tillstånd, så har anmälan om detta först nu överlämnats till polisen. Trots att miljö- och hälsoskyddsnämnden fattade sitt beslut i början på mars förra året!
Jo, den har jag inte fått förrän nu, säger Roger Henriksson, som började förra veckan med de två gamla ärendena om den frysta minkmaten och om verksamhet utan tillstånd.
Det är beklagligt att det har dragit ut på tiden med de tidigare ärendena. Jag gick egentligen i gång förra året med minkmaten. Men sedan var jag borta hela hösten på kurs. Det har gått lite troll i ärendet från början. Men min förhoppning är att förundersökningarna skall bli klara under april, säger Roger Henriksson.
När det gäller tillståndsfrågan så beslöt miljö- och hälsoskyddsnämnden i början av mars förra året om böter på 150 000 kronor och polisanmälan för misstanke om brott för att farmen sedan nyåret 2001 drevs utan tillstånd för miljöfarlig verksamhet.
Dåvarande tillstånd, som var från 1997, gick ut till sista december 2000.
Trots upprepade påminnelser kom ingen ansökan om nytt tillstånd förrän den 12 december år 2000.
<span class=MR>Slaktavfallet</span>
Det äldsta ärendet, från mitten av april får två år sedan, gäller avfallet från ett kycklingslakteri, som hade köpts in till minkmat. Den frysta minkmaten försökte farmen sälja till ett par bönder för att användas till att plöjas ner som gödsel.
Minkmaten hade lagts i två stora högar på ett par bondgårdar men upptäcktes redan dagen efter det att den hade hamnat där.
Det räcker med risken för att minkmaten skulle ha plöjts ner på åkrar. Men sedan gjordes en miss.
Anmälan tog inte upp Pälsfarmens hantering, något som enligt jordbruksverkets författningssamling kan leda till böter. Anmälan gällde bara att slaktavfallet skulle användas som gödsel, säger Roger Henriksson.
Samtidigt som polisen nu utreder så pågår en annan beslutsprocess angående Pälsfarmens tillstånd.
En ansökan är inlämnad till länsstyrelsen. Till denna krävdes det in kompletteringar i drygt 40-talet punkter.
Nu har länsstyrelsen fått kompletteringen och i går togs detta upp i miljöprövningsdelegationen, som har tittat på den miljökonsekvensbeskrivning som Pälsfarmen har lämnat.
<span class=MR>Bollas vidare</span>
Men sedan bollas ärendet vidare mellan myndigheterna. Om en vecka sker en kungörelse om Pälsfarmens ansökan, som allmänheten och exempelvis miljö- och hälsoskyddsnämnden får yttra sig över. Därefter skall länsstyrelsen fatta beslut om ja eller nej till ansökan. Under tiden fortgår verksamheten vid farmen.
Men nu kanske någon av de tre polisutredningarna leder till åtal. Kvar finns sedan alla andra miljöärenden. Roger Henriksson som är den enda miljöpolisen på heltid, har 30-tal ärenden som ligger och väntar, de äldsta från år 2000.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!