Tre åtalas för ytterligare fall av grovt bokförings- och skattebrott Tre av de fem åtalade i Naturfarmahärvan åtalades i går för ytterligare misstänkt ekonomisk brottslighet.

Åklagaren Christer Krantz lämnade då till Gotlands tingsrätt in en tilläggsansökan om stämning avseende grovt bokföringsbrott och grovt försvårande av skattekontroll.
Det handlar om affärer utförda 2002 inom bolaget Amadon finans AB, det bolag som en period ägde Naturfarma. Bland annat handlar det om påstådd falsk fakturering för flermiljonbelopp.

Gotland2004-05-28 04:00
De tre som åtalas utgjorde vid den aktuella tidpunkten vd, styrelse och faktisk företrädare i Amadon finans AB. Två av dem är de som åtalats för grovt bokföringsbrott och bedrägeri kopplat till Naturfarmas verksamhet i Slite.
Enligt det nya åtalet har trion uppsåtligen eller av oaktsamhet åsidosatt bokföringsskyldigheten i Amadon avseende räkenskapsåret 2002 (de tre är sedan tidigare åtalade för samma brott avseende räkenskapsåret 2003). Därigenom har rörelsens förlopp, ekonomiska ställning eller resultat inte i huvudsak kunnat bedömas med ledning av bokföringen.
Dessutom hävdas att skattemyndighetens kontrollverksamhet vid beräkning och uppbörd av skatter och avgifter allvarligt försvårats.
Enligt stämningsansökan är brottsligheten grov då den avsett betydande ekonomisk verksamhet och varit ett led i ett systematiskt åsidosättande av bokföringsskyldigheten i såväl denna som i annan näringsverksamhet.
Det som läggs trion tlll last preciseras i nio punkter.
Bland annat hävdas att flera affärshandlingar är falska då de inte visar transaktioner som verkligen ägt rum. Bland dessa en bokföringsorder daterad 30 november 2002 som enligt åtalet är en osann handling då den inte speglar en verklig affärshändelse då någon verklig kassatransaktion inte ägt rum. Innebörden i transaktionen är att 1 985 700 kronor utbetalts till Servicegruppen i Söderort AB.
Vidare att för ca två miljoner kronor, vilka löpande under året utbetalats från Amadons kassa, saknas underlag utvisande vad betalningarna avser. Inte heller har någon kassabokföring avseende dessa utbetalningar upprättats. 14 intäktsfakturor utställda av Amadon till Upright Education AB uppgående till sammanlagt 217 920 kronor har enligt stämningsansökan inte heller bokförts.
<span class=MR>Tre vittnen</span>
Tre vittnen kommer att höras. En granskare vid Skatteverket samt en nuvarande och en tidigare vd i företaget Upright Education AB, Stockholm. Ex-vd:n skall bland annat höras om sina kontakter med Naturfarma.
Denne arbetade under slutet av 90-talet i bolaget Stammen AB. Koncernchef var då den man som nu som sjätte person är brottsmisstänkt men inte åtalad i Naturfarmamålet.
Stammen köptes av Upright och fick då namnet Upright Education där vittnet sedermera således blev vd. Under 2001 blev han kontaktad av den tidigare koncernchefen för Stammen. Denne ville ha hjälp med att offerera Länsarbetsnämnden på Gotland ett utbildningspaket. Utbildningen skulle hållas av ex-koncernchefen samt två av de tre nu åtalade.
När dessa senare fakturerade Upright Education var det mer kostnader i form av resor än vad man från början kommit överens om.
Vd:n godkände inte detta och en i trion hotade då att stämma Upright Education och sade att han utförde flera stämningar om dagen mot företag i liknande fall.
Vd:n menade att han var välkommen att försöka och Upright Education betalade bara ut den summa till trion som man kommit överens om.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om