I vaccinationens första fas, som just nu pågår, erbjuds personal på särskilda boenden och inom hemtjänst och hemsjukvård vaccin. Enligt Region Gotlands beräkningar ingår omkring 1 670 medarbetare i fas 1. Hittills har 1 250 medarbetare anmält sig till vaccination eller har vaccinerats, vilket är 75 procent av det totala antalet. En av fyra har alltså valt att avvakta.
– Så här långt är vaccinationsviljan hög. Att 75 procent redan valt att vaccinera sig tycker jag är bra och jag är positivt överraskad att så många nappar på erbjudandet. Sen finns det såklart de som tvekar, säger Christine Senter, vaccinationssamordnare vid Region Gotland.
Siffrorna ser likartade ut i andra delar av landet. Bland annat har Dagens Nyheter rapporterat att minst var fjärde medarbetare inom äldreomsorgen i 13 kommuner har avvaktat erbjudande om att få vaccin mot covid-19.
– Ser vi till regeringens ambition att ha vaccinerat 70 procent av befolkningen mellan 18 och 69 måste man säga att vi i den här gruppen har hög vaccinationstäckning, då vi redan är förbi den nivån, säger Christine Senter.
Frågan har väckt debatt i landet och även nått riksdagen. Sju av åtta riksdagspartier vill se en särskild informationsinsats efter att det framkommit att omsorgspersonal tvekar att ta vaccinet, enligt DN. Men vissa partier vill gå längre än så. Vänsterpartiet anser att de som inte vaccinerar sig inte ska få arbeta nära riskgrupper. Liberalerna vill att arbetsgivaren ska kunna kräva att en anställd vaccinerar sig och Moderaterna vill ha nationella riktlinjer om att personal som arbetar med riskgrupper i vård och omsorg bör vaccineras.
Christine Senter berättar att Folkhälsomyndigheten redan påbörjat en undersökning i vilken de intervjuar anställda inom omsorgen för att få höra hur de resonerar kring vaccinet. Informationen ska sedan stödja myndigheten i hur de eventuellt behöver ändra sin kommunikation. Men att införa tvång på vaccination, som vissa partier föreslår, tror hon inte är rätt väg att gå. I dagsläget finns inte heller stöd i lagstiftningen för det.
– Nu svarar jag snarare som psykolog än vaccinsamordnare, men det är sällan en effektiv metod att jobba med hot och tvång. Vi vet att om vi ska påverka människors beteende behöver vi jobba med positiv förstärkning, säger Christine Senter, som är legitimerad psykolog i grunden, och fortsätter:
– Att lyfta fram goda exempel och berömma människor som tar ett steg i rätt riktning är en mycket mer effektiv metod. Det vi alla kan göra, som region eller arbetsgivare, är att skapa förutsättningar för människor att vaccinera sig. Det kan handla om att tillåta vaccination på arbetstid eller se till att det är smidigt att nå vaccinationsplatserna.
Vaccinationen av personal i fas 2, medarbetare inom vård, omsorg och LSS, som arbetar nära patienter och omsorgstagare, har inte påbörjats ännu på Gotland. För de medarbetare som tillhör fas 1 och ännu inte bokat vaccination, men vill göra det, är det inte försent.
– Det är inte på något sätt kört om man ännu inte har bokat. Även om man ändrar sig om någon vecka kommer man fortfarande ha förtur till vaccinering, men då kanske via sin ordinarie vårdcentral istället för företagshälsovården, säger Christine Senter.