Tre blixtnedslag orsakade branden
Vid middagstid i går kunde hemvärnets styrka om sju personer lämna Gotska Sandön. Eftersläckningsarbetet efter fredagens skogsbrand var avslutat. Under eftersläckningen observerades tre blixtnedslag i tallar.
Det var i fredags vid middagstid som larmet om branden på Gotska Sandön kom. Skepparen på Sandöbåten hade sett en rökslinga från skogen och slog larm.
Snabbt släckningsarbete
Tack vare att släckningsarbetet snabbt kom igång med hjälp av personalen på ön kunde elden begränsas. Totalt var det ett 150 gånger 150 stort område med ganska gles tallskog, ljung och mossa som drabbades.
Räddningstjänsten i Visby flögs till ön med helikopter och en av försvarets helikoptrar från Ronneby deltog också i släckningsarbetet.
Vid 22-tiden på fredagen bedömdes elden vara släckt.
Vattenbomber
Ronnebyhelikoptern hade då vattenbombat brandområdet tio gånger och räddningstjänsten och övrig brandbekämpare hade lagt ut cirka 1 500 kubikmeter vatten.
Under lördagsdygnet och söndag förmiddag svarade en grupp om sju man från Hemvärnet för eftersläckning och övervakning. I går vid 11-tiden beslutade man i samråd med personalen på ön och brandmästaren att övervakningen kunde avbrytas.
- Nu har vi inte sett minsta antydan till att något pyr eller glöder sen klockan 16 i går, sa Paul Skönberg, ledare för hemvärnets grupp, när GT ringde i går vid halv tolvtiden.
30 bränder genom åren
Gotska Sandön har genom senare år varit ganska förskonad från skogsbränder. Per Jönsson, som är en av tillsynsmännen på ön, berättar att senast det inträffade var år 1917. Och dessförinnan var det en stor skogsbrand på ön år 1880.
Enligt Gotska Sandöns hemsida har det förekommit 30 bränder på ön efter 1487. Merparten av dessa inträffade under 1500- och 1600-talet.
Torrt i markerna
- Blixtnedslag kommer ju då och då, men oftast är det mycket regn i samband med åskoväder att elden aldrig tar sig. Men den här gången var det tydligen torrt i markerna.
Någon fara för bebyggelsen på ön var det aldrig under fredagens brand. Det uppger såväl personal på ön som hemvärnets eftersläckningstrupp.
- Brandområdet låg cirka en kilometer upp från stranden och ungefär fyra kilometer från fyrbyn. Varken besökare eller bebyggelse var i fara, bedömer Paul Skönberg.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!